22/02/2008 | Yazar: Barış Sulu

Kaos GL Derneği, ‘Yerel Gey ve Lezbiyen Muhabir Ağı’ eğitimlerinin ikincisini 23–24 Şubat 2008 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirecek.

Kaos GL Derneği, ‘Yerel Gey ve Lezbiyen Muhabir Ağı’ eğitimlerinin ikincisini 23–24 Şubat 2008 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirecek. Eğitime Hatay’dan Diyarbakır’a, Antalya’dan Muğla’ya 13 ilden 16 muhabir adayı katılacak.

Kaos GL Derneği’nin 2007 senesinde başlattığı ‘Yerel Gey ve Lezbiyen Muhabir Ağı’ projesinin ikinci eğitimi 23–24 Şubat 2008 tarihleri arasında Ankara’da yapılacak.

Yaygın medyada eşcinsellikle ilgili haberlerin taraflı, eksik ve yanlış sunulmasına karşı başlatılan projeyle alternatif bir eşcinsel medya yaratılması amaçlanıyor.

Kaos GL dergisi ve web sayfası aracılığıyla eşcinsel hak haberciliği yaptıklarını belirten Kaos GL Editörü Uğur Yüksel, yaygın medyada görülmeyen, duyulmayan, sansürlenen olayların ve kişilerin sesi olmak istediklerini söyledi:

‘Medyada eşcinsellerin taraflı ya da yanlış haberlerle sunumundan duyduğumuz rahatsızlık, sonucu olmayan bir sızlanmaya dönüşmüştü. 14 yıldır süren bir dergimiz vardı, evet. Son iki senedir düzenli güncellenen bir web sitesine de sahiptik ama haber kaynaklarımız azdı. Yaygın medyadan aldığımız haberlerin ise ya doğruluğuna inanmıyorduk ya da bunları doyurucu bulmuyorduk. Bu noktada, kendi medyamızı güçlendirme ihtiyacı daha çok hissedilmeye başlandı.’

‘Eşcinselleri örgütleyeceğiz’

Projeyle birlikte yereldeki eşcinsellerin örgütlenmesinin sağlanması da amaçlanıyor.

‘Özellikle Türkiye’de eşcinsel örgütlenmelerinin olmadığı illeri seçtik. Ankara ve İstanbul merkezli örgütlenmelerden ibaret olmak hem hareketi yavaşlatan hem de alanları daraltan bir durum. Yereldeki örgütlenmeler ne kadar çok artarsa hareket de o denli güçlenecek. Muhabir Ağı’nın da bu güçlenmeye katkısı olacağına inanıyoruz.’

‘Haber ajansı’ değiliz (şimdilik)

Eğitimle ilgili 20 Şubat tarihli Akşam gazetesinde yayımlanan ‘Gay Haber Ajansı: GAYHA’ başlıklı haberde yer alan ‘Eşcinseller haber ajansı kuruyor’ bilgisinin yanlış olduğunu, bunun haberi hazırlayan muhabirden kaynaklandığını söyleyen Yüksel, ‘Kaynağı bizden çıkmasına rağmen, sırf daha çok ilgi çeksin, ana sayfaya taşınsın diye haber muhabir tarafından yeniden yaratılmış’ dedi.

‘Yaygın medyanın düştüğü hatalardan biri de haber daha çok okunsun diye eşcinselleri marjinalleştirerek sunması… Eşcinsellik, medya için her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Sanki heteroseksüellerden farklı bir hayatımız varmış gibi eşcinsel kelimesinin geçtiği haberler ‘sıra dışı’ başlıklar ve spotlarla sunuluyor. Bu ayrımcılıktır ve medya etiğinde ayrımcı haberlerin yapılması en büyük günahlardan biridir.’

Bu haberi eşcinselliğin medyadaki hatalı sunumlarına örnek olarak gösteren Yüksel, bunun yeni olmadığını, son da olmayacağını belirtti.

Medya okurun ahlak anlayışından korkuyor

Yüksel, okuru eğitmek, doğru bilgilendirmek yerine, çıtasını düşürerek genel ahlak bilgisi ve anlayışıyla haber yapan medyanın, eşcinselleri olumsuz göstererek homofobiyi (eşcinsellere yönelik nefret) ve önyargıları beslediğini, bunun eşcinsel birey ve örgütlere şiddet, yasaklanma vb. olumsuzluklarla geri döndüğünü söyledi:
‘Bu tabloya bakınca eşcinsel hak haberciliğine olan ihtiyacı daha iyi gördük. O noktada niye kendi haberlerimizi kendimiz yapmıyoruz dedik ve ‘Yerel Gey ve Lezbiyen Muhabir Ağı’ projesini başlattık.’

Haberin homofobik yansımaları

Kaos GL, Akşam gazetesindeki haberin çeşitli internet haber sitelerinde homofobik yorumlarla sunulmasına da tepkili.

Haberdeki yanlış bilginin nerelere varabileceğini, dahası bu haberin medyanın homofobik yüzünü gösterdiğini de söyleyen Yüksel, haberciler.com adlı sitede haberin içeriğinin birebir verilmesine rağmen ‘veee İHA kuruldu!’ başlığıyla sunulmasının homofobik olduğunu, sitenin suç işlediğini belirtti.

‘Açıkçası ilk kez gördüğüm bir siteydi haberciler.com. Akşam gazetesindeki haberin nerelere ulaştığını takip ederken karşıma gelen bu sayfa beni şoke etti. Haberin içeriği birebir kullanılmış ama dalga geçme ve aşağılamak için kendilerince ‘yaratıcı’ bir başlıkla vermişler haberi. Dahası haberin sonunda bir not iliştirilip ‘Başlıkta masum bir kelime oyunu yapılmıştır. Okurlarımız neyin ne olduğunu anlarlar. Ancak İhlas Haber Ajansı'ndaki değerli meslektaşlarımızın konuyla ilgisi yoktur. Yanlış anlamaya neden olmak istemeyiz’ denilerek İHA’dan özür dilenmiş. Bu başlığın hiç de ‘masum’ olduğunu düşünmüyoruz, gerekli yasal işlemlere başlayacağız.’

İkinci eğitim bu hafta sonu

‘Yerel Gey ve Lezbiyen Muhabir Ağı’ projesinin eğitimlerinin ikincisi 23–24 Şubat 2008 tarihleri arasında Kaos GL Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Eğitime Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Isparta, İzmir, Kayseri, Mersin ve Muğla’dan gey ve lezbiyen muhabir adayları katılacak.

Eğitimin ilk gününde muhabir adaylarına temel bilgiler verilecek. Kaos GL’den Burcu Ersoy’un LGBT literatüründe kavramlar ve çağrışımlarını, Umut Güner’in de insan hakları ihlallerinin nasıl habere dönüştürüleceğini anlatacağı eğitimde Uçan Süpürge editörü Selen Doğan ‘Cinsiyetçilik, Toplumsal Cinsiyet, Roller Ve Kimlikler’ başlıklı bir sunum gerçekleştirecek. İlk gün ayrıca Türkiye dışından bir eğitmen de olacak. İsveç’in önde gelen eşcinsel örgütü RFSL’nin web sayfası editörlerinden Alexandra Larsson muhabir adaylarına deneyimlerini aktaracak.

Eğitimin ikinci gününde ise katılımcıları atölye çalışmaları bekliyor. Selen Doğan ve Uğur Yüksel yönetiminde LGBT hakları açısından toplumsal cinsiyete duyarlı haberciliğin önemi anlatılacak. Medyanın eşcinselleri nasıl gördüğü ve gösterdiğinin de konuşulacağı eğitimde muhabir adayları haber toplama ve yazma, röportaj yapma tekniklerini uygulamalı öğrenecekler.



Etiketler: medya
İstihdam