19/07/2006 | Yazar: Kaos GL

Bursa Gökkuşağı Derneği, Kaos GL Derneği ve Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, İran'daki idamları ve eşcinselliğin suç olmasını protesto etmek amacıyla bir imza kampanyası başlattı.

Bursa Gökkuşağı Derneği, Kaos GL Derneği ve Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, İran'daki idamları ve eşcinselliğin suç olmasını protesto etmek amacıyla bir imza kampanyası başlattı.

KAOS GL

İran'da 16 yaşındaki Mahmoud Asgari ile 18 yaşındaki Ayaz Marhoni'nin 19 Temmuz 2005 tarihinde idam edilmesini örnek gösteren örgütler, "idam edilenlerin tek suçları birbirlerini sevmek" diyor. Kuruluşlar, İstanbul'da 22 Temmuz 2006 günü saat 14.00’de Cağaloğlu'ndaki İran Konsolosluğunun önüne giderek basın açıklaması ile birlikte imzaları konsolosluğa ulaştıracak. Eylemler ve basın açıklamalarının, Bursa ve Ankara tarihleri ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.



Bursa Gökkuşağı Derneği, Kaos GL Derneği ve Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin hazırlamış olduğu metin ise şöyle:

Mahmoud Asgari ve Ayaz Marhoni. Mahmoud 16, Ayaz ise 18 yaşında, bizlerden hiç de uzak olmayan bir yerde komşumuz İran’da, Meşhed şehrinde, 19 Temmuz 2005 tarihinde asılarak idam edildiler. ‘Suçları’ birbirlerini sevmek.

Katilleri, Mahmoud ve Ayaz’ı hapiste tuttukları 14 ay boyunca 228 kez kırbaçlamakla, işkence ettiler. İdama gelen uluslararası tepkiler üzerine, 13 yaşında bir çocuğa tecavüz ettiklerini söylediler. İran Gey ve Lezbiyen örgütü (PGLO) bunun gerçek olup olmadığına dair net bir bilgi bulunmadığını söylüyor.

Nefret, şiddet ve korku ile varlığını korumaya çalışan İran Rejimi, hayatlarının baharında, iki genç insanı katletti.

İran insan hakları örgütleri İran hükümetlerinin 1979 İslam Devriminden bu yana 4000 den fazla gey ve lezbiyeni idamla ya da taşlamayla, 100,000 den fazla insanı da, evlilik dışı ilişki dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı katlettiğini söylüyor.

Emperyalist çıkarların gündemine oturmuş İran’da her türlü demokratik adım ancak İran halkının tabandan gerçekleştirebileceği bir değişimle mümkündür. Türkiyeli eşcinsel biseksüel travesti ve transseksüeller olarak İran’da yaşanan vahşete karşı sessiz kalmamaya ve herkesi İran insan hakları örgütlerine destek vermeye davet ediyoruz.

1. İran Hükümeti derhal, başta 18 yaşından küçükler olmak üzere bütün idamlara son vermelidir.
2. İranlı lezbiyen gey biseksüel travesti ve transseksüellerin kimliklerinden ötürü tutuklanmalarına, işkence görmelerine ve hapsedilmelerine son verilmelidir.
3. İran ceza kanundan hemcinslerle kurulan cinsel ilişki yasaklanması kaldırılmalıdır.
4. Türkiye dahil bütün ülkeler, baskılar sebebiyle İran'dan iltica eden gey lezbiyen biseksüel travesti ve transseksüellerin İran'a geri gönderilmesinin önüne geçmelidir.


Kampanya metni ve imza vermek için [[link| http://www.lambdaistanbul.org/php/imzaKampanyasi.php?imzaKampanyasiID=1]]’e tıklayın.





Etiketler: yaşam
İstihdam