23/12/2009 | Yazar: Bawer Çakır

Babasının sanık olarak yargılandığı davada iki görgü tanığı ifade verdi. Hakim açık görülen duruşmaya sivil toplum örgütleri temsilcilerini almadı.

Eşcinsel Oğlunu Öldürmekle Suçlanan Baba Hâlâ Yakalanamadı  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Babasının sanık olarak yargılandığı davada iki görgü tanığı ifade verdi. Hakim açık görülen duruşmaya sivil toplum örgütleri temsilcilerini almadı. Duruşma 1 Nisan 2010'a ertelenirken, avukat Söyle "Mahkemenin sanığı yakalamaktaki tavrı umutsuzluk verici" dedi.

Eşcinsel Ahmet Yıldız'ın öldürülmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün Üsküdar Bağlarbaşı Adliyesi'nde görüldü.
 
Hakkında tutuklama emri çıkartılan ancak bulunamayan sanık baba Yahya Yıldız'ın katılmadığı duruşmada iki görgü tanığı dinlendi. Cinayet günü kullanılan otomobilin sahibi olduğu iddia edilen Orhan Aymelek'in adresi bulunamadığı için duruşmada yer almadı.
 
Davayı izleyen sivil toplum örgütleri üyeleri açık duruşma olmasına rağmen salona alınmazken, duruşmanın ardından adliye önünde "Eşcinsel olduğumuz için öldürülmek istemiyoruz" pankartı açtılar, basın açıklaması yaptılar.
 
Duruşmayı 1 Nisan 2010'a erteleyen mahkeme Yıldız'ın sevgilisi İbrahim Can'ın Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Şen'in itirazına rağmen dinlenmesine oybirliğiyle karar verdi. Duruşma saat 13.30'da görülecek.
 
Tanıklar: Cinayeti gördük ama katili seçemedik
Yıldız 15 Temmuz 2008'de Üsküdar'da kimliği belirsiz kişi veya kişilerce öldürülmüştü. Görgü tanıkları Sefa Mühürcü ve Fatih Nur Koval bugün verdikleri ifadelerinde cinayeti şöyle anlattılar:
"Spordan geliyorduk. Gece saat 23.00 sularıydı. Tuna Kafe'nin önünden geçerken sokağa hızlı bir şekilde girdi ve park halindeki bir aracın yanında durdu. Biz arkadaş olduklarını sandık. Araçtan bir kişi indi ve arabadaki kişiye baktı. Biz yürümeye başladık. İki adım attıktan sonra silah sesi duyduk. Döndüğümüzde az önceki kişinin aracın içine dört beş el ateş ettiğini, ardından da arabasına binerek hızla uzaklaştığını gördük. Araçtaki kişi can havliyle arabayı çalıştırmak isterken eczanenin kepenklerine çarptı. En son hatırladığımız derin nefes aldığıydı."
 
Olay günü kullanılan ve Koval'ın ifadesine göre Hyundai marka olan aracın sahibi olduğu iddia edilen Aymelek'in olay günü yaralanan Ümmühan Darman da duruşmaya katılmadı.
Avukat Söyle: "Mahkeme sanığı yakalamak istemiyor gibi davranıyor"

Darman'ın avukatı ve ilk duruşmada Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği adına müdahillik talebi reddedilen Fırat Söyle, "Hakim ve savcının izleyicileri salona almamasının keyfi bir karar olduğunu" bianet'e söyledi.
 
Tanıkların dinlenmesinin ardından hakim Burhan Karaloğlu "Sanık Yahya Yıldız hakkında çıkartılan yakalama emrinin infaz edilmesine, sanığa avukat bulunması için Baro'ya yazı yazılmasına" karar verdi.
 
Duruşmanın ardından avukat Söyle "Davanın çok umutsuz ilerlediğini, iddianameye göre Kuzey Irak'ta olan Yahya Yıldız'ın yakalanması konusunda ağır davranıldığını" söyledi.
 
"Sanığın Dışişleri Bakanlığı ve/veya Interpol tarafından aranması gerekirken bu konuda herhangi bir adım atılmıyor. Ahmet Yıldız'ın avukatı yok. Aileden böyle bir talep gelmesi gerekiyor yasalara göre. Bu da duruşmayla ilgili bir başka negatif durum. Çünkü sanık babası."
 
İkinci duruşmayı Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi, Direnistanbul, EHP'li LGBTT'ler, İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi, Kadın Kapısı, Kaos GL, Lambdaistanbul ve Uluslararası Af Örgütü üyeleri izledi.
 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam