23/05/2006 | Yazar: KAOS GL

Bursa Valiliği, travesti, transeksüel, gey ve lezbiyenlerin oluşturduğu Gökkuşağı Derneği'nin kapatılması için savcılığa başvurdu. Gerekçe daha önce Ankara Valiliğinin, KAOS GL'nin kapatılması için öne sürdüğü gerekçeyle aynı: "Hukuka ve ahlaka aykırılık."

Bursa Valiliği, travesti, transeksüel, gey ve lezbiyenlerin oluşturduğu Gökkuşağı Derneği'nin kapatılması için savcılığa başvurdu. Gerekçe daha önce Ankara Valiliğinin, KAOS GL'nin kapatılması için öne sürdüğü gerekçeyle aynı: "Hukuka ve ahlaka aykırılık."

KAOS GL

Bursa'da bir ay önce kurulan Gökkuşağı Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri ve Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinliklerini Geliştirme Derneği'nin (Gökkuşağı Derneği) kapatılması için Bursa Valiliği, Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu.

Valiliğin gerekçesinde hukuka ve ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamayacağını idda etti ve dernek tüzüğünde yer alan amaçlar ve faaliyetlerle ilgili hükümlerin Anayasa ve Medeni Kanun'a aykırı olduğunu savundu.

KAOS GL kapatılamamıştı

Ankara Vali Yardımcısı Selahattin Ekremoğlu da geçen yıl, Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği'nin (Kaos GL) "hukuka ve ahlaka aykırı olduğu" gerekçesiyle, kapatılması için dava açılmasını istemiş; savcılık, Ekremoğlu'nun bu talebini reddetmişti.

Kararda, "Cinsel yönelim ayrımcılığının tartışıldığı dönemde, eşcinsel olmak ahlaksız olmak anlamına gelmez" denilmişti.

Kararda, derneğin adında ve 23 maddeden oluşan amaç bölümünde "ahlak dışı olarak tanımlanabilecek bir husus bulunmadığı" ifade edilerek, uluslararası sözleşmeler de dikkate alınarak derneğin kapatılması talebiyle kamusal dava açılmasına gerek olmadığı kaydedilmişti.

Kapatma isteminin nedeni

Bursa Hakimiyet Gazetesi'nin haberine göre Bursa Valiliği, savcılığa gönderdiği yazıda derneğin tüzüğünün Anayasa ve kanunlarla çeliştiğini, derneğin kapatılmasını talep eden maddeler şöyle:

* Anayasa'nın 33. maddesi tüm yurttaşlara, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyeti veriyor. Ancak aynı madde, dernek kurma hürriyetinin milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlak ile başkalarının hürriyetlerinin korunması ve kanunla sınırlanabileceğine hükmediyor.

* Anayasa'nın 41. maddesi devletin ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması, aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak gerekli, tedbirleri almasına hükmediyor.

* Derneğin kapatma istemine gerekçe teşkil eden Medeni Kanun'un 56. maddesi ile de hukuka ve ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamayacağı hüküm altına alınıyor. Yine aynı kanunun 60. maddesi kuruluş bildirimi ve belgelerin doğruluğu ile dernek tüzüğünün en büyük mülki amir tarafından 60 gün içerisinde dosya üzerinden incelenmesini istiyor.

* Dernekler Kanunu'nun 30. maddesiyse Anayasa ve kanunların açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla dernek kurulamayacağına hükmediyor.

Kaynak: BİA, 23 Mayıs 2006

Etiketler: yaşam
İstihdam