02/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Gay Games'e katılan Taylandlı sporcular

Eşcinsel Oyunları'na Görkemli Açılış Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gay Games'e katılan Taylandlı sporcular

Köln dünyanın en büyük spor turnuvalarından birine Gay Games’e (Eşcinsel Oyunları) ev sahipliği yapıyor. Açılışı Dışişleri Bakanı Westerwelle tarafından yapılan organizasyon bir hafta sürecek. Aydın Üstünel’in notları:

Dört yılda bir yapılan turnuva kapsamında tam 10 bin sporcu, futbolundan masa tenisine, yüzmeden buz patenine kadar 35 dalda madalya peşinde koşacak. Almanya'da ilk kez düzenlenen Gay Games kapsamında sayısız kültürel etkinlik de düzenlenecek.
 
Gay Games 2010'un açılışı Cumartesi günü (31.07.2010) RheinEnergie stadında Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle tarafından yapıldı.
 “Kendisi Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve bir erkeği seviyor” şeklinde anons edilen Westerwelle, ıslıklarla karşılandı. Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Westerwelle'nin eşcinsel hakları konusunda söyledikleri izleyicilerin alkışlarını topladı.
 
“Bizim özgürlüğümüz için mücadele veren nesilleri hiçbir zaman unutmayacağız” diyen Westerwelle, önce Loveparade trajedisinde hayatini kaybedenleri andi ve sonrasinda tüm dünyada 75'ten fazla ülkede escinsel, biseksüel ve transseksüelin yasalarla baskı altında olduğuna dikkat cekti. 
 

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle (sağda) hayat arkadaşı Michael Mronz ile 27 Eylül 2009'da genel seçim sonuçlarını kutlarken

En az yedi ülkede de eşcinsellerin idam cezasına çarptırıldığını hatırlatan Dışişleri Bakanı, bu ülkelerin bu kararları için dini gerekçelere sığındığını belirtti. Westerwelle sözlerini "Hiç bir din cinayeti haklı çıkaramaz" diye sürdürdü.
 
12 bin katılımcı
Ardından 70 ülkeden sayıları 12 bini bulan katılımcı, yoğun tezahüratlar eşliğinde RheinEnergie Stadı’na girdi.
Angola ya da Pakistan gibi ülkeler gönderdikleri sadece birer spor kafilesiyle alkış alırken, geçit töreninde ABD'den 2 bine yakin sporcu vardı.
Türkiye pankartının arkasında ise sadece 4 kişi vardı. Biri Türkiye'de yaşayan bir Hollandalı, biri Hollanda'da yasayan bir Türk, ikisi de Berlinli iki kadın sporcu.
Gay Games 2010 'un resmi açılış şarkısı 'Facing a Miracle'ı seslendiren ABD'li Taylor Dayne (sağdan sola)ve 2009'da "Release me“ adlı şarkıyla uluslararsı başarı yakalayan İsveçli Agnes Carlsson.

2700 kişilik Almanya kafilesi, bu yıl Eurovision'u kazanan Lena'nın “Satellite” şarkısı ile stada girerken, ev sahibi Kölnlü sporcuları, şehrin marşlarından biri "Viva colonia”karşıladı.
 
Katılımcıların ardından, daha önce Gay Games'i düzenleyen tüm şehirleri dolasan Gökkuşağı bayrağı, stada girdi ve göndere çekildi. Ardından da atletlerin taşıdığı meşale ile oyunların ateşi yakıldı.
 
Sadece eşcinseller yok
Peki, Eşcinsel Oyunları’na sadece eşcinseller mi katılabiliyor? Organizasyon komitesinden Melih Özkardeş bu soruyu, “Gay Games'de cinsel yönelim ya da herhangi bir farklılık önemli değil, zaten kimse sormuyor, internette başvururken. Eşcinsel misin, değil misin, dinin ne, ten rengin ne, diye. Gerçekten hiçbir rolü yok. İstatistiksel olarak da kontrol edemiyoruz, etmek istemiyoruz zaten” şeklinde yanıtlıyor.
Gay Games Federasyonu Eş başkanı Emy Ritt ise açılışta yaptığı konuşmada, Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'dan alıntı yaptı. Ritt “Mandela'nın da dediği gibi, spor dünyayı değiştirebilecek güce sahiptir“ diye konuştu.
 
© Deutsche Welle Türkçe
 
Haber: Aydın Üstünel
Editör:  Ahmet Günaltay


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam