29/05/2008 | Yazar: Barış Sulu

Eşcinseller karara tepkili Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Valiliğin Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’ne açtığı davanın 6. Duruşmasından tarihi bir karar çıktı ve yerel mahkeme, bilirkişinin Lambdaistanbul lehine yazdığı rapora rağmen derneğin tüzüğünü hukuka ve ahlaka aykırı bularak kapatılmasına karar verdi. Peki Türkiyeli eşcinseller bu kararı nasıl karşıladı?

“Kimse ‘rahat yaşıyorsunuz’ diyemez”

Aylan Gökçe, 27, Ankara

Yasalarda eşcinselliğin yasak ya da serbest olduğuna dair bir kanıt yok. Toplumun önyargıları yüzünden sürekli dışlanıyoruz ya da görmezden geliniyoruz. Şimdi en azından devletin ya da mahkemenin verdiği olumsuz bir hüküm var. Şimdi kimse çıkıp demesin rahat yaşıyorsunuz diye.

“Bu karar bir darbedir”

Serhat Akdağ, 23, Isparta

Sadece bir darbe olarak nitelendirebilirim bu kararı. Elbette hepsi düzenbazlık içerisinde safsata. Kelime olarak insan hakkını, demokrasiyi iyi bilirler, irdelemezler ve teorik olarak savunurlar oysa hepsi fasa fiso... Çatı olarak düşünelim bunu ve çatıları başımıza yıkmak için atılan adımlardan sadece biri bu. Eşcinsellerin birbirlerine destek oldukları ve bir araya geldikleri çatının başlarına yıkılması durumu.

“Yargı sistemi eşcinsellere nanik yapıyor”

Murat Amid, 23, Diyarbakır

Asıl ahlaksızlık insanların hayatlarına ket vurarak engel olmaya çalışmaktır. Terazinin diğer ucunda ağırlığını hissettiren yargı sitemi sanki terazinin diğer bölümündeki eşcinsellilere nanik yapıyormuş gibi tavrını ortaya koydu. Bu yüzden biz eşcinseller şunu demeyi kendimize bir hak olarak görüyoruz: “Ben özgür olmadan sen asla olamazsın.”

“Devlet tahammülsüz”

Ezra Yıldırım, 26, Diyarbakır

Devlet Kürtlere ne kadar tahammülsüzse eşcinsellere ve transeksüellere de bir o kadar tahammülsüz.

“Ahlak ne?”

İbrahim Enez, 20, İstanbul

Hukukun tanımını yapamıyorum! Hukuk ve adalet herkese eşit değil. Ben hala belirli hukuksal normlara ve özgürlüklere göre değil de kafaya, ihtiyaca, çıkara göre hukuk yapıldığını ve bu tarz kararların örf ve adet hukuku'na göre verildiğini düşünüyorum.
Ama saçmalık! Yani ne alaka, kimin ahlakına göre kararlar veriyorsunuz? Toplumun normları bizi neden bağlıyor ki? Hukuk, sadece toplumun ihtiyaçlarına ya da ahlak anlayışına göre mi işliyor? Peki, biz neyiz? Biz ahlaktan nasibimizi almadığımız için mi haklarımızdan faydalanamıyoruz? Ahlak ne? Ahlakı belirleyen şey din mi? Ya da ahlak, hukuku ve insan haklarını etkiyecek kadar önemli bir olgu mu? Peki, valilik ahlakın, toplumun bu kadar savunucusu bellemişse kendini, 1 Mayıs’ta devletin hastanesine gaz bombasını nasıl atabildi? Ahlakın ve insanlığın gerçekten farkındalar mı? Ya da ahlak dışı olan sadece tercihler ve cinsellik mi? Yazık…

“Anlamıyorum bu ülkeyi”

Yiğit Aydın, 20, Ankara

O kadar çok, ama o kadar çok üzüldüm ki anlatamam... Gerçekten söylenecek bir şey bulamıyorum. Aslında beklemiyor muydum? Bekliyordum. Ülkece kapatma tiryakisi olduk zaten. Ben anlamıyorum bu ülkeyi! Gerçekten anlamıyorum ve artık anlamak da istemiyorum! O kadar sıkıldım ki bu ülkenin bakış açısını ve bilumum garipliklerini anlamaya çalışmaktan! Şimdi ne olur bilin bakalım: “Aaaa demek ki kapattırabiliyoruz, o zaman diğerlerine de dava açalım.” Umarım bu olay büyüyerek Kaos GL’ye ve diğer oluşum ve derneklere de bulaşmaz. Ama korkuyorum artık ben. Bu ülkeden korkar hale getirdiler beni ve birçok insanı.

“İnsan haklarına aykırı”

Eren Doğan, 27, Ankara

Lamdaistanbul’un kapatılması farklılıklara hoşgörü göstermek olan demokrasinin ülkemizde hala zaafları olduğunun göstergesidir. Kapatılmanın nedenlerini tam olarak bilmememe rağmen parti kapatmak gibi bir sivil toplum örgütünün de kapatılmasının insan haklarına aykırı olduğu son derece aşikar. Öte yandan kapatılan sivil toplum örgütünün çalışma sahasında bulunan eşcinsel ve transeksüel bireylerin anayasal haklarının hala sağlanmamış olması, anayasamızın akla ve bilime dayandığı önermesinin doğruluğu hakkında vatandaşları yeniden düşünmeye sevk edecek yöndedir. Ancak ülkemizdeki bu tür olumsuzlukların gerek geleneksel toplum yapılarının çözülmeye başlaması ve bireysellerin daha özgür olmaları ve haklarını aramalarıyla gerekse de Türkiye’nin AB üyeliği serüveninden ötürü yapılan hukuksal düzenlemelerle giderileceğine inanıyorum. Hatta bu ikinci nedenden ötürü yakın gelecekte sivil toplum örgütleri tarihine geçecek devlet eliyle sivil toplum örgütlerinin açılması (tanımına ne kadar uymasa da) işten bile değil. Homofobi Karşıtı Buluşmaya, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Prof. Zafer Üskül’ün katılmış olması belki de hukuksal sürecin sonucunda başbakanın Lamdaistanbul’un yeniden açılması töreninde açılış kurdelesini kesmesinin sinyali sayılabilir.

*Konuyla ilgili haberler:

[[İmza kampanyasına destek artıyor]]

[[Çiçek'ten Şahin'e aynı tekerleme]]

[[Türkiye’de mi ayrımcılık yok?]]

[[Başa çıkmalarına imkan yok, BİZ HER YERDEYİZ!]]

[["Derneğime Dokunma! Anayasa'da Eşitlik!"e imza ver]]

[[Foucault’nun bakışıyla kapatmalar]] - Ahu Parlar

[[Gerekçeli karar incisi: “Eşcinsellik anayasal tehlike”]]

[[Lambda kapanmayacak]] - Yıldırım Türker

[[Lambdaistanbul Kapatılamaz! ]]

[[Bu kanun bir eşek!]] - Kürşad Kahramanoğlu

[[AKP’nin homolukla imtihanı]] - Selçuk Candansayar

[[Lambdaistanbul'dan basın açıklaması]]

[[Feministler de ahlaksız!]] - Pınar Selek

[[ “Genel ahlak” davası temyize gidiyor]]

[["Genel Ahlaka Aykırı" Muhabiriniz Bildiriyor: "Derneğime Dokunma!"]] - Bawer Çakır

[[Fobik istihdam]] - Yaprak Özer

[[Lambda'ya kapatma Avrupa'da yankılandı]]

[[Lambda’ya püf diyen, karanlıktan kurtulamaz!]] - Tayfun Atay

[[Homofobik yazar homofobiye karşı]]

[[MorEL’den kınama]]

[[Eşcinseller karara tepkili]]

[[Lambdaistanbul'a kapatılma kararı çıktı]]

[[Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’ne kapatma kararı]]

[[Bilirkişi "Lambdaistanbul kapatılmasın" siyor Savcı, Hakim erteliyor]]

[[Kardeş örgüt Lambdaistanbul'un yanındayız!]]

[[Gözlerimiz Yollarda Kalmıştı!]]

[[Lambdaistanbul'a Kapatma Davası 17 Nisan'a Ertelendi]]

[["Lambdaistanbul Kapatılamaz, Özgürlüklerin İhlali"]]

[[HRW: “Valilik eşcinsellere ayrımcılık yapıyor”]]

[[Dayanışma için 18 Ekim’de İstanbul’dayız!]]

[[Lambdaistanbul kapatılamaz!]]

[[Lambdaistanbul’a MorEL desteği]]

[[Kaos GL okurları da tepkili]]

[[UAÖ: “İnsan haklarına aykırı”]]

[[Cinsel yönelim ayrımcılığı ve STK'lar]]

[[Ahlaksızlığa yerimiz var mı?]]

[['Ahlak' davası ertelendi]]

[[Soruyoruz: Örgütlenmek ahlaksızlık mı?]]

[[Eşcinsellerin dernek kurması ahlaka aykırı mıdır?]]

[[Lambdaistanbul için kapatma davası açılıyor]]

[[Lambdaistanbul kapatılmıyor]]

[[2006’nın en şugar olayı – Türkiye]]

[[“Kaos GL ‘ahlaka aykırı’ değildir!”]]

[[Pembe Hayat'ı kapatmaya ret]]

[[Savcı: Gökkuşağı Derneği Kapatılmaz]]

[[Valilik’ten Gökkuşağı Derneği’nin kapatılması talebi]]

[[Dava Açılmasına Yer Olmadığı Kararı]]


Etiketler: yaşam
İstihdam