21/01/2010 | Yazar: Kahraman Gür

Amerika’da kimilerinin eşcinseller için asrın davası olarak adlandırdıkları dava 11 Ocak’tan beri sürüyor.

Eşcinseller, Sanıldığı Gibi Güçlü Bir Sosyal Grup mu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerika’da kimilerinin eşcinseller için asrın davası olarak adlandırdıkları dava 11 Ocak’tan beri sürüyor.

Amerikan Anayasa Mahkemesinde devam eden davada Kaliforniya eyaletinde eşcinsel evliliği yasaklayan kanunun eşcinsellerin ikinci sınıf vatandaş konumuna yerleştirip yerleştirmediği tartışılıyor. Yasa aleyhine dava açan eşcinsel çiftler evlenme haklarının halkoyuyla engellenmesinin onların ikinci sınıf vatandaş konumuna götürdüğünü savunuyorlar. Eğer gey çiftler açtıkları davayı kazanırlarsa, bu Kaliforniya dahil 30’dan fazla eyaletteki eşcinsel evliliğini yasaklayan kanunun boşa düşmesi anlamına gelecek. 10 gündür süren davada yüksek mahkemenin yargıçları tarafların tanıklarını dinliyor.

 
Yüksek Mahkeme üyelerinin çoğunluğu sağcı Cumhuriyetçi Parti tarafından atanmıştı, ayrıca bu davaya bakan yargıç grubunun başkanı da Cumhuriyetçi Partinin gönüllüsü olduğunu kamuoyuna açıklamıştı.
 
Dünkü oturumda yargıçlar Standford Üniversitesinden siyaset bilimci Profesör Gary M. Segura’i dinlediler. Profesör Gary, yargıçlara eşcinsellerin sosyal durumları hakkında bilgi verdi.
Profesör Gary’nin açıklamasına göre genel düşüncenin aksine Amerika’da eşcinseller politik olarak popüler olmadıkları gibi lobi gücü yüksek olan grupların içinde yer almıyor.
 
Profesör Gary, nefret suçu, seçilmişlerin yaptığı eşcinsel karşıtı konuşmaları, eşcinsellerin bürokraside sahip oldukları görece az olan koltuk sayısını, eyalet seçimlerinde yasallaşamayan eşcinsel evliliklerini istatistiksel olarak özetleyerek aslında eşcinsellerin güçsüz bir grup olduklarını yargıçlara açıkladı.
 
Profesör Gary “hangi skalayı kullanırsanız kullanın, gey ve lezbiyenler azınlık statüsünde kalırlar” diye belirtti ve “Gücün ve iktidarın tartışmasız heteroseksüelliğin normalliğini kabul eden insanların elinde olduğunu” belirtti.
 
Kaliforniya’daki eşcinsel evliliği yasaklayan oylama aleyhine dava açan çiftin avukatları eşcinsellerin ayrımcılığa uğradığını ve dışlandıklarını göstermek için Profesör Gary’i bilirkişi olarak mahkemeye davet ettiler. 

Ayrıca çarşamba günü yargıçlar gençliğinde “iyileştirme terapisine” maruz kalmış bir eşcinseli dinlediler. Denver’li Ryan Kendall cinsel yönelimin değişmeyeceğini kanıtlamak üzere hâkimlerin huzuruna çağrıldı.
 
Kendall tedavi terapisini ailesinin zoruyla aldığını ve terapi sonrasında heteroseksüel olmadığını belirtti.
 
Kendall 13 yaşındayken ailesinin onun gey olduğunu anladığını ve annesinin onun yüzüne bakarak “cehennemde yanacaksın” dediğini yargıçlarla paylaştı.
 
18 ay süren heteroseksüelliğe döndürme terapisinden sonra, Kendal’in ailesi ve terapisti Kendal’a eşcinsellerin korkunç insanlar olduğunu, onu da kendileriyle batıracağını söylediklerinde Kendall onlara yöneliminin değişmeyeceğine inandığını belirtti.
 
Eşcinsel evliliklerin yasaklanmasını savunan tarafın avukatlarından James Campbell, Kendall’in ailesi tarafından zorlandığını aksi taktirde değişebileceğini savundu. (AP)


Etiketler: insan hakları
İstihdam