19/06/2006 | Yazar: KAOS GL

Son zamanlarda travesti ve transeksüellere yönelik artan şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla Ankara’da buluşan eşcinseller travesti ve transeksüellerin hak ve özgürlüklerine saygı duyulmasını, eşcinsellere yönelik şiddetin önlenmesi istediler.

Son zamanlarda travesti ve transeksüellere yönelik artan şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla Ankara’da buluşan eşcinseller travesti ve transeksüellerin hak ve özgürlüklerine saygı duyulmasını, eşcinsellere yönelik şiddetin önlenmesi istediler.

KAOS GL

Lambdaistanbul LGBTT Derneği’nin organize ettiği ve Kaos Gl'nin destek verdiği eylem 18 Haziran 2006 tarihinde Ankara'da yapıldı. Kurtuluş Parkı’nda buluşan grup, eylemine Kızılay Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı’nın önünde slogan atarak devam etti. Basın açıklamasının okunmasıyla son bulan eyleme İstanbul, Eskişehir, Bursa gibi pek çok ilden eşcinsel katıldı.

Aralarında kadın örgütleri ve insan hakları örgütlerinden katılımcıların da bulunduğu grup, Nisan ayından beri Eryaman'da, travestilerin ve transeksüellerin kalabalık gruplar tarafından planlı ve sistematik şekilde saldırıya uğradığını söyledi.

Eylemde okunan basın açıklaması metni ise şöyle:

‘Biliyoruz… Şimdi sayacağımız kelimeler sizlere çok şey anlatacak: Susurluk, Sincan’daki tanklar, Ülker Sokak…

İsimler farklı ama yeniden duymaya başladık değil mi? Şemdinli, Hakkari’de insanların hemen üstünden geçen uçaklar, Diyarbakır, Danıştay saldırısı, Eryaman…

Birlikte daha iyi bir yaşama inandıkları için yargılanan Perihan Mağden, Mehmet Tarhan, Pınar Selek, Birgül Özbarış, Eren Keskin… Birlikte daha iyi bir yaşama inandıkları için örgütlenen Bursalı ve İstanbullu eşcinsel, biseksüel, travesti ve transeksüellerin dernekleşmesinin önüne geçmeye çalışan valilikler…

Bu cümlelerdeki kelimeler belleğinizde yer etti değil mi? Saymamız meramımızı zaten anlatıyor. Korku siyaseti üreterek yaşamlarımızı ele geçirip, bizleri evlerimize kapatmak isteyenlerin adımları değil mi bunlar? Ama sanki bu sefer biraz değişik saydık listeyi. Kulağınızı tırmaladı değil mi? Neden biliyor musunuz? Çünkü Susurluğu unutmadık, ama Ülker’i unuttuk ve Sincan’da tanklar bizim bedenlerimizin üzerinden geçti.

Buradayız çünkü Şemdinli’yi bilirken Eryaman’ı görmezsek, görüp de unutursak, Hakkari’deki uçaklar her gün her gün üzerimizde olmaya devam edecek.

O yüzden bilmeliyiz ve düşünmeliyiz:

Nisan ayı başından beri Ankara Eryaman’da travestiler sopalı, satırlı, kalabalık gruplar tarafından saldırıya uğruyorlar. Çalıştıkları caddede değil sadece, evlerinde gece yarısı uyurlarken de… bir gece önceki yaralarının kanı kurumamışken… Evinin değeri birkaç bin lira artacak diye üç maymunu oynayan ‘Eryaman sakinleri’ geceleri rahat uyuyabiliyor mudur acaba?

Bursa’da gözaltına alınan travestiler çırılçıplak soyulup şehir çöplüğünde üstlerine işeniyor. ‘Gözden ırak olan gönülden de ırak olur, koruyanı kollayanı yok bunların, vurun kahpeye…’ diyenler gururla anlatacakları anılar mı biriktiriyorlar? Onları alkışlayanlar arkalarına dönüp neyi çiğnediklerine bakmıyorlar mı?

Ankara Büyükşehir belediyesinin Güvenlik şirketi ‘Anfa Koruma Grubu’ parka gelen eşcinselleri zor kullanarak parkın dışına atıyor. Olaylar medyaya ‘Güven Parka huzur geldi’ şeklinde yansıyor. Parklarımızı tamamen güvenlik görevlilerine ve polislere terk ettiğimizde mi huzur bulacağız?

Şişli Emniyet Müdürlüğü robocoplarını travestilerin üzerine salıyor. Medya karşısında bir iki kişi konuşturularak, bu operasyonlardan ne kadar da mutlu oldukları anlattırılıyor. ‘Türkiye’nin aydınlık yüzü Şişli’ huzurunu böyle bulacağını sanırken daha büyük bir karanlığa gömülmüyor mu?

Hayır. Tüm bu olan bitene Hayır. Şiddetle kuşatılmak istemiyoruz. Şiddete alışmak istemiyoruz. Özgürlüğümüzün sınırlandırılmasını istemiyoruz. Haklarımızın gasp edilmesine alışmak istemiyoruz.

O nedenle ucu size dokunana kadar beklemeyin. Travesti ve transeksüellerin yaşam hakkına sahip çıkın.

Biz kararımızı verdik. Vücudunda yaralar berelerle yerinden edilen travesti ve transeksüellerin yürüttükleri hukuk mücadelesini desteklemeye geldik. Karar verin, sessiz kalmayın, siz de gelin, şiddet sussun.’

Etiketler: yaşam
İstihdam