18/09/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Savcılık, habervaktim.com internet sitesinin eşcinsellere yönelik nefret söylemi içeren yayını için kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Eşcinsellere yönelik nefret söylemi için ‘kovuşturmaya yer yok’! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Savcılık, habervaktim.com internet sitesinin eşcinsellere yönelik nefret söylemi içeren yayını için kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
 
AYM: Eşcinsellere sapkın demek nefret söylemidir
 
Habervaktim.com internet sitesinde yayınlanan “Siyonist uşakları yine teröre sarıldı” başlıklı haberde, Kaos GL Derneği “sapkınların derneği” olarak adlandırılmıştı. Derneği ve LGBTİ’leri hedef alan nefret söylemi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvurunun sonucunda AYM eşcinsellere sapkın demenin nefret söylemi olduğuna hükmetmişti.
 
Ancak 6 Kasım 2012 tarihli haberin 18 Temmuz 2014 tarihinde hâlâ sitede yer alması üzerine Kaos GL Derneği haberdeki “sapkın” ifadesinin cezalandırılması talebiyle savcılığa başvurdu.
 
Homofobik nefret söylemi için “kovuşturmaya yer yok”!
 
Bunun üzerine Savcılık’ın derneğe dün ulaşan kararında daha önce konuya ilişkin bir soruşturma yapıldığı, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği ve bu kararın kesinleştiğini belirtildi.  
 
“Eşcinselleri hedef gösterme soruşturulmadı”
 
Kaos GL Derneği Avukatı Hayriye Kara, soruşturmada haberin Kaos GL Derneği’nin hedef gösterip göstermediğinin soruşturulmadığına dikkat çekiyor:
 
“Anılan kararla ilgili olarak her ne kadar soruşturma yapılmış olsa dahi soruşturmada müşteki Sinem Hun’du ve soruşturma anılan haberin onun kişilik haklarını ihlal edip etmediği üzerinden yürütülmüştür. Yani anılan haberin Kaos GL’yi hedef gösterip göstermediği soruşturulmamıştır. Üstelik Anayasa Mahkemesi kararında açıkça sapkın ifadesinin Kaos GL’yi hedef gösterdiği ve nefret söylemi olduğunu belirtmiştir.”
 
Dernek, Savcılığın homofobik nefret söylemini soruşturması için karara itirazda bulunacak. 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam