21/09/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Brezilya’da Yargıç Carvalho’nun verdiği homofobik kararı gazeteler nasıl gördü?

Eşcinsellik hastalık değil, halka yanlış bilgi vermek suç! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Brezilya’da Yargıç Carvalho’nun verdiği homofobik kararı gazeteler nasıl gördü?

Fotoğraf: Brezilya'da bir eylemden-Christophe Simon, AFP

Brezilya'da 2016 yılında "eşcinsel onarım terapisi" uyguladığı için lisansı iptal edilen Rozangela Justino adlı psikoloğun başvurusu üzerine açılan dava eşcinselliği hastalık kabul eden homofobik bir kararla sonuçlandı. Federal yargıç Waldemar de Carvalho’nun verdiği bu karar, Federal Psikoloji Konseyi’nin 1999 yılında “eşcinsel onarım terapisi”ni yasakladığı kararı geçersiz kılıyor.

Bu kararı Türkiye’de yayınlanan gazeteler nasıl gördü? Bugün yayınlanan Şok, Cumhuriyet ve Haber Türk gazeteleri Yargıç Carvalho’nun verdiği kararı sayfalarına nasıl taşıdığına göz atalım.

ŞOK Gazetesi okurlarına yanlış bilgi veriyor

Şok Gazetesi “Eşcinsellik hastalık olarak kabul edildi” başlıklı bir haberi sayfalarına taşıdı. Sakin olun, elbette eşcinsellik bilimsel ve evrensel olarak hastalık kabul edilmiş değil. Haber gerçekte, Brazilya’da Federal yargıç Waldemar de Carvalho’nun eşcinselliğin bir hastalık olarak görülebileceğine ilişkin verdiği homofobik bir kararı işaret ediyor. Üstelik hâkim Carvalho’nun bu kararı, Federal Psikoloji Konseyi’nin kararlarını hiçe sayarak verildi. Şok Gazetesi de haberci etiğini hiçe sayarak böylesi bir başlıkla gerçeği bilinçli olarak saptırarak okurlarına yanlış bilgi sundu.

Cumhuriyet Gazetesi: Brezilya’da LGBTİ’ler ayakta

Aynı haber bugün Cumhuriyet ve Haber Türk’te yer aldı. Cumhuriyet Gazetesi “Brezilya’da LGBTİ’ler ayakta: Eşcinsellere dönüştürme terapisi” başlığıyla gördü ve eşcinsel siyasetçi David Miranda’nın sözlerine yer verdi, kararın temyize gideceğini belirtti.

Haber Türk Gazetesi: 18 yıl önceye döndüren karar

Haber Türk Gazetesi de 1999’da Federal Psikoloji Konseyi’nin verdiği karara atıfta bulunarak “18 yıl önceye döndüren karar” başlığıyla bu haberi servis etti. Gazete ayrıca, bu homofobik kararın Brezilya’da bir bankanın eşcinsel sanatçılarla ilgili düzenleyeceği serginin sağcı ve Evanjelik Protestan grupların protestoları nedeniyle iptal edilmesinden bir hafta sonra verildiğine dikkat çekti.

Eşcinsellik hastalık değil!

Eşcinsellik hastalık olmadığı için “terapi” ile değiştirilemez. Eşcinselliğin hastalık olmadığı ilk olarak Amerikan Psikiyatri Birliği’nin 1973 yılında hazırladığı tüm zihinsel ve ruhsal hastalıkları içeren resmi el kitabından “homoseksüellik” teriminin çıkarılması ile onayladı. 1975 yılında ise Amerikan Psikoloji Birliği bu değişikliği destekleyen bir karar çıkarttı.

17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) eşcinselliği zihinsel hastalıklar listesinden çıkardı. 1992’de bu karar ICD- 10 (International Classification of DiseasesHastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması) listesine resmen kaydedildi. 1994 tarihinden itibaren Dünya Sağlık Örgütü’ne üye tüm ülkeler yeni sınıflandırmayı kullanmaya başladı.


Etiketler: medya
nefret