29/07/2010 | Yazar: KAOS GL

Açık Toplum V

Eşitliğin Sadece Adı Kalmış Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Açık Toplum Vakfı ile Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliğiyle hazırlanan “Türkiye’de Eşitsizlikler: Kalıcı Eşitsizliklere Genel Bir Bakış” raporu yayımlandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Buğra önderliğinde, Yrd. Doç. Ayşen Candaş, Dr. Burcu Yakut Çağlar, Volkan Yılmaz ve Sevda Günseli tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’de gelir dağılımı, istihdam, sosyal güvenlik, eğitim ve siyasi temsiliyet gibi alanlarda bulunan eşitsizliklerin en güncel durumu hakkında bilgi veriyor.

Rapor aynı zamanda kısa ve orta vadede kalıcı eşitsizlikleri ortadan kaldırabilecek sosyal politika önerileri de içeriyor.

Okula aidiyeti arttırmak, çocuk yoksulluğuyla mücadele, öğrencilere kaliteli sıcak yemek, kadınların işgücüne katılımlarını arttırmak, iş güvenliğinin sağlanması, iş müfettişi sayılarının arttırılması bu önerilerden bazıları.
 
 
 
Meksika’yı takip ediyoruz
Rapora göre Türkiye de eşitsizlik her alanda yaygın. Yine aynı rapordaki özellikle gelir dağılımı adaletsizliğine bakıldığında Türkiye, OECD ülkeleri arasında Meksika’dan sonra gelir dağılımı en adaletsiz ülke konumunda...

2006 yılında Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik nüfusun geliri, en yoksul yüzde 20’lik nüfusun gelirinden 8 kat fazla ve bu oran tüm AB’ye üye ülkelerden daha yüksek.

Aynı zamanda Türkiye’deki bölgeler arası eşitsizliğe dikkat çeken rapora göre, toplam gelirden en düşük payı alan bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi iken en yüksek payı ise Batı Marmara Bölgesi alıyor.
 
 
 
Kadınlar daha çok işsiz
Yine rapora göre, gelir dağılımında etkili olan bir diğer etken ise cinsiyet. İşsiz kadınların oranı yüzde 32 iken erkeklerde aynı oran yüzde 18...

Türkiye’de kadınların aldıkları ücretin benzer işlerde çalışan erkeklerin aldıkları ücrete oranı 0.62... Cinsiyet temelli ücret eşitsizliğinde Türkiye dünya üzerindeki 125 ülke arasından 84’üncü sırada yer alıyor.

Türkiye’de çalışma yaşamında lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel bireylere karşı işe kabul etmeme ve işten çıkarma gibi ayrımcı uygulamalar da mevcut...

Ayrıca rapora göre, 6-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 6’sı bir işte çalışıyor ve bu çocukların yüzde 70’i okula devam etmiyor. Diyarbakır, Batman, Adana, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep’te mevsimlik tarım işçisi olan 23.686 çocuk bulunuyor. Bu çocuklar yılda 70 gün okullarından ayrı kalıyorlar. 15-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 54’ü sosyal güvencesiz çalıştırılıyor.
 
 
 
Kot işçileri ölümü bekliyor
İş güvenliğindeki eşitsizliklerin incelendiği rapora göre, 2007 yılında yaklaşık 80 bin iş kazasından 1043 ü ölümle sonuçlandı. Ölen işçilerin çoğunluğu ise kot taşlama işinde çalışan işçiler.

Eğitimdeki eşitsizliklere de dikkat çekilen rapora göre, anadili Kürtçe olan yurttaşların yüzde 46’sı ilköğretim mezunu değilken, ilköğretim mezunu olmayan anadili Türkçe olan yurttaşların yüzde 9 seviyesinde. Okullaşma oranının en düşük olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi...


Etiketler: insan hakları
İstihdam