06/09/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

İran’ın en büyük sosyal bilimler üniversitesinin eski rektörü, derslerinde eşcinsellikten bahseden bir sosyoloji profesörünü kovduğunu açıkladı.

Eski Rektörden Açıklama: Eşcinsellikten Bahseden Profesörü Kovdum Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İran’ın en büyük sosyal bilimler üniversitesinin eski rektörü, derslerinde eşcinsellikten bahseden bir sosyoloji profesörünü kovduğunu açıkladı.
 
Allameh Tabatabaei Üniversitesi’nin eski rektörü İslam uleması Dr. Sadr-Aldin Shariati, Çarşamba günü Kayhan gazetesinde yayınlanan röportajında “ahlâkı bozuk” pek çok profesörü işten çıkardığını anlattı.
 
Eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın iktidara gelmesinin hemen ardından rektör atanan Shariati “Bu profesörlerden biri sınıfında öğrencilerine eşcinsellik iyi bir şey diyormuş. Bunu diyen bir sosyolog. Kuran bana eşcinsellik ahlâkî çöküştür, satanizmdir diyor. Bu profesörün fakültede kalmasına izin mi verecektim?” dedi.
 
Akademiyi İslamlaştırarak devlet ideolojisine bağlı olmayan fakülte çalışanları ve öğrencileri tasfiye eden Shariati’ye karşı pek çok öğrenci eylemi gerçekleştirilse de kendisi İran Bilim Bakanlığı tarafından iki yıl üst üste “en iyi rektör” ödülüne layık görüldü.
 
Devletin İstediği Kadar Sosyoloji
Her ne kadar eski rektör kovduğu sosyoloji profesörünün ismini vermese de 2008’de bir grup dindar öğrenci internette “Allameh Üniversitesi’nde neler olyor?” başlıklı bir blog yorumu paylaştı: “Dr. Sh A, aile planlaması dersini eşcinselliğe özendirmek ve kız öğrencileri evlenmeden önce seks yapmaya yüreklendirmek için kullanıyor. Ayrıca kürtajı tüm kadınlar için doğal bir hak olarak anlatıp destekliyor. Öğrencileri gidip görsün diye eşcinsel çark alanlarının listesini paylaştı.”
 

2011 Ocak ayında sosyoloji bölümünde tıbbî sosyoloji ve sağlık dersleri veren öğretim üyesi Dr. Shirin Ahmadinia, 2011 Ocak ayında Allameh Tabatabaei Üniversitesi’ndeki derslerinin iptal edildiğini duyurmuştu. Warwick Üniversitesi’nde sosyoloji doktorası yapmış olan Dr. Ahmadinia,  aralarında “kadın bedeninin sosyolojisi” de olmak üzere pek çok kitap yazdı. Kendisi hâlihazırda İran Sosyoloji Derneği’nin tıp ve sağlık bölümü başkanı. 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam