21/05/2012 | Yazar: Ozan Gezmiş

20 Mayıs Pazar günü Eskişehir Hamamyolu’nda Saadet Partisi Gençlik Kolları’na üye yaklaşık 10-15 kişi bir araya geldi ve ‘Zina Suç Olsun’, ‘Eşcinsellik Ahlaksızlıktır’ yazan bir pankartla birlikte iki ayrı stant açtı.

Eskişehir’de Nefret Saçtılar! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
20 Mayıs Pazar günü Eskişehir Hamamyolu’nda Saadet Partisi Gençlik Kolları’na üye yaklaşık 10-15 kişi bir araya geldi ve “Zina Suç Olsun”, “Eşcinsellik Ahlaksızlıktır” yazan bir pankartla birlikte iki ayrı stant açtı.
Gruptaki kadınlar ve erkekler birbirlerinden uzak ayrı stantlarda yer alırken, yeni anayasada zinanın ve eşcinselliğin suç olarak yer alması amacıyla imza toplandı. “Eşcinselliğin eskiden suçken sonradan anayasadan çıkarıldığı ancak geri suç yapılmasının istendiği ve bu amaçla herkesten imza istendiği” şeklinde doğru olmayan bir bilgi verilerek stantlarda tüm gün nefret propagandası yapıldı. Eşcinselliğin ya da hem cinsler arası ilişkinin ne Osmanlı Devleti zamanında ne de Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir zaman suç olarak anayasada ya da kanunlarda yer almamasına karşın nefret söylemi üretmek amacıyla yapılan bu propagandaya Eskişehir halkının hiçbir tepki vermemesi dikkat çekiciydi.
Stantlardan haberdar olan MorEl Eskişehir LGBTT üyesi bir grup aktivist ise “halkı alenen bir gruba karşı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçu işlendiği için Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’ne stantlarla ilgili bir suç duyurusu gerçekleştirdi ancak gösteri ve stantların Eskişehir Valiliği tarafından izinli olması bahane edilerek başvuruları kabul edilmedi. MorEl üyeleri de Emniyet Müdürlüğü’nden çıkarken yaptıkları açıklamada bu nefret suçunun takipçisi olacaklarını ve imza kampanyasının belirtildiği üzere 3 gün devam etmesi halinde doğrudan savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirttiler.
Eskişehir’de belediyeler iki sene önce “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Protokolü”ne imza atmış ve bu protokolle toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcı hiçbir uygulamaya izin vermeyeceklerini belirtmişlerdi. Bu protokole rağmen Eskişehir Valiliğinin ve Odunpazarı Belediyesi’nin böyle bir nefret söylemine ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığına nasıl izin verdiği bilinmezken, valiliğin ve belediyenin bu konu hakkında ilerleyen günlerde bir açıklama yapıp yapmayacağı da merak konusu…
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam