31/05/2012 | Yazar: Ozan Gezmiş

HDK üyeleri, Saadet Partisi önünde dün yaptıkları açıklamayla, `Zina suç olsun` ve `eşcinsellik ahlaksızlıktır` açıklamalarına tepki gösterdi. Akşam saatlerinde ise Başbakanın kürtaj hakkına yönelik açıklamalarının ardından Eskişehir’de eylem yapan kadınlara polis saldırdı .

Eskişehir’de Protestolar Devam Ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Halkların Demokratik Kongresi Eskişehir İl Meclisi üyeleri, Saadet Partisi önünde dün yaptıkları açıklamayla, `Zina suç olsun` ve `eşcinsellik ahlaksızlıktır` açıklamalarına tepki gösterdi. Akşam saatlerinde ise Başbakanın kürtaj hakkına yönelik açıklamalarının ardından Eskişehir’de eylem yapan kadınlara polis saldırdı .
 
Toplanan grup adına açıklamada bulunan Ozan Devrim Yay, Saadet Partisi`nin yaptığı bu açıklamayla bir nefret suçu işlediğini öne sürdü. Yay, "Halkların Demokratik Kongresi olarak nefret suçlarına hiçbir zaman sessiz kalmayacağımızı, dün gerçekleşen suç duyurusunun takipçilerinden olduğumuzu, bundan sonra özellikle Eskişehir’de kadınlara ve LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) bireylere karşı gerçekleşecek her tür saldırı ve cinayetin sorumlusu olarak Saadet Partisi’ni ve sadece bir kısmını saydığımız işbirlikçilerini göreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz." diye konuştu.
 
Basın açıklamasının olduğu sırada bir grup Saadet Partili de uzaktan açıklamayı takip etti.
 
Akşam saatlerinde ise "Kürtaj Haktır, Uludere Katliamdır" yazılı pankart açıp AK Parti il binasına yürümek isteyen Demokratik Kadın Platformu üyesi kadınlara polis izin vermedi. Asarcıklı Caddesi`nde polisin müdahalesiyle arbede yaşandı, 7`si kadın 8 kişi gözaltına alındı.
 
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu üyesi yaklaşık 100 kişi akşam saatlerinde Hamamyolu Caddesi Yediler Parkı`nda toplandı. `Kürtaj Haktır, Uludere Katliamdır` yazılı pankart açan kadınlar sloganlar atarak Yunus Emre Caddesi`nde bulunan AK Parti il binasının önüne doğru yürüyüşe geçti. Asarcıklı Caddesi ile Yunus Emre Caddesi kesiştiği kavşakta çevik kuvvet polisleri barikat kurarak kalabalığın yaklaşık 200 metre mesafedeki AK Parti il binasına yürümesine izin vermeyeceklerini söyleyerek grubun dağılmasını istedi. Polisin uyarısı üzerine bir süre yerde oturan kadınlar daha sonra barikatı aşmak isteyince polislerle aralarında arbede yaşandı. Çıkan olaylarda 7`si kadın 8 kişi gözaltına alınarak polis araçlarına bindirildi. Bu sırada yoldan geçen bir kadın da kalabalığa doğru "Neyin eylemini yapıyorsunuz? Kürtaj bir cinayettir" diye bağırdı. Polisler kadını uzaklaştırdı. Platform adına konuşan Fatma Deniz, " ’Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum’ diyen Erdoğan 3 çocuk ile başladığı kadın bedenine yönelik saldırılarına devam ettiriyor. Bu açıklamadan bir gün sonra ise AKP Genel Merkez Kadın Kolları 3’üncü kongresinde ’Her kürtaj bir Uluderedir’ diyerek Kürt halkına karşı izlediği politikayı kadın düşmanı politikalarla iç içe geçiriyor" diye konuştu.
 
Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı. Gözaltına alınan 8 kişi ise Emniyet Müdürlüğü`ne götürüldü.
 
Derleme ve fotoğraflar: Eskişehir Sakarya Gazetesi

Etiketler: insan hakları
İstihdam