15/02/2014 | Yazar: Caner Can

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Antep İl Başkanı Sibel Işık, partisinin kadın ve LGBT politikasını anlattı.

ESP Antep İl Başkanı Işık: Yaşamın Her Alanında LGBT’lerin Talepleri Bizim Talebimiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ZeugMadi LGBT olarak Antep’te yerel seçimleri takip ediyoruz. LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) yerel seçimlere nereden müdahil olabileceğini ve taleplerimizin neler olduğunu kendi içimizde tartışırken bir yandan da siyasi partilerin LGBT’lere yönelik politikalarını merak ediyoruz. İkinci röportajımızı Ezilenlerin Sosyalist Partisi Antep İl Başkanı Sibel Işık ile gerçekleştirdik.
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisini tanıyabilir miyiz?
Partimiz 2010’da kuruldu. Ancak partimiz kurulmadan önce Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) kurulmuştu ve parti SKM’nin kuruluşunun ardından kuruldu.
 
Toplumsal cinsiyet ve kadın meselesinde partiniz neler düşünüyor?
Zaten SKM’yi kurarken “Cins bilinciyle özgürleşiyor, kadın devrimiyle siyasetin merkezine yürüyoruz” diye temel bir şiar ile yola çıktık. SKM ile birlikte cins bilincini, kadınlığı, kadınların toplumdaki yerini, aynı zamanda devrimci sosyalist kadınların kadınlık bilincini yani kendi bilincimizi sorgulamaya başladık. Buradan da kadınlar olarak siyasetin merkezine yerleşmek ve partinin yarısı haline gelmek gibi bir perspektifimiz vardı. Bu süreç içerisinde başarılı mı olduk, başarısız mı olduk? En azından ben kendi adıma iyi bir mesafe katediyor olduğumuzu düşünüyorum.
 
Peki kadınlar için özel bir kota uygulamanız var mı?
Bizim program ve tüzüğümüzde %40 kadın kotası var. Eğer Antep’te kotayı doldurmak için kadın arkadaşlar yoksa onun yerine yönetime herhangi bir erkek yoldaş giremez. Partinin ilk görevi o kotayı tamamlamaktır. Ancak bu sürece nasıl geldik? Tabi ki kadın mücadelesi sonucunda bunu kazandık. Merkez Yönetim Kurulu’muzun %75’i kadınlardan oluşuyor. Genel başkanımız kurulduğumuz günden bu yana bir kadın. Aynı zamanda kadınların il başkanı olduğu yerde partimiz içerisinde bir erkek eşbaşkan olmuyor. Ancak erkek yoldaşların eş başkan olduğu örgütlerimizde bir kadın eşbaşkan zorunluluğu var.
 
Erkek yoldaşlarınızın eril zihniyetten kurtulması için herhangi bir çalışmanız oluyor mu?
SKM’li kadınlar olarak kadın ve cins bilinci üzerine yaptığımız çalışmaları erkek atölyeleri olarak da uyguladık. Biz kendi kadınlık rollerimizi ve toplumsal cinsiyet rollerimizi tartışırken erkek arkadaşlarımızın algısı “bu kadınların işi” idi. Bunu fark ettiğimiz anda erkek atölyesi çalışmalarına başladık. Ve orada devrimci erkeklerin kafasındaki eril duvara çarptık ancak pes etmedik. Çalışmalarımız sürdü ve iyi de bir mesafe katettik. Ancak varolan sistem içerisinde maalesef tam anlamıyla kafalarındaki erkek algısını yıkamadık.
 
Bütün bu çalışmalarınız sürerken LGBT çalışması yürüttünüz mü?
2010’da bizler kurulurken değinmiştik. Ancak yeterli bulmuyoruz. Yürüttüğümüz tartışmalar da maalesef yeterli değil. Ancak bu konudaki tartışmalarımızda homofobiyle sıkça karşılaşıyoruz. LGBT’lerin bugün yeni yeni devrimci sosyalist partiler içerisinde tartışılmaya başladığından kaynaklı bizler de çeşitli sıkıntılar çekiyoruz bu konularda. Biz parti içerisinde yoldaşlarımızla bu tartışmaları yapsak da arttırmak gerektiğine inanıyoruz. Çalışmalarımız artacaktır.
 
Peki Antep’de LGBT üyeleriniz var mı?
Antep’de maalesef örgütlü LGBT arkadaşlarımız yok. Ancak ZeugMadi LGBT ile birlikte çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Tabi ki hedeflerimizden birisi de LGBT’lerin doğrudan partimiz içerisinde yer alması ve buradan da LGBT mücadelesini yükseltmek.
 
Antep’de üyelerinizle LGBT konusunu konuştuğunuzda ne gibi şeylerle karşılaşıyorsunuz?
Yoldaşlarımız içerisinde bunu tartışırken homofobik yaklaşımlar tabi ki oluyor. Ancak şunu da belirtmek gerekir erkek yoldaşlarımızda daha fazla karşılaşıyoruz homofobik tutumlarla.
 
Bunun sebebi ne olabilir peki?
Yani aslında bunun sebebi erkek yoldaşlarımızın kafasındaki eril algı aslında. SKM ile ilgili yürüttüğümüz tartışmalarda da karşılaşıyoruz bu gibi eril duruşlarla. Karşılaşmaya da, mücadele etmeye de devam edeceğiz. Eril zihniyeti yıkmak için çabalıyoruz.
 
Yerel seçimler yaklaşırken sizin seçimlere nasıl gireceğinizi ve öncelikli taleplerinizi öğrenebilir miyiz?
Antep’de Barış ve Demokrasi Partisi ittifakıyla seçimlere giriyoruz. Bizim öncelikli taleplerimiz yoksulluk, kadınlar ve Suriye politikası üzerine olacak. Bütün bu haksızlıklar sürerken LGBT’lerin Antep’te yürüttüğü mücadele de yine bizim için önemli bir konumda.
 
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Antep’te de Türkiye ve Kürdistan’ın çeşitli şehirlerinde LGBT oluşumları artıyor. Gezi direnişinin önemi çok büyük burada. Orada LGBT Blok’un mücadelesi çok şeyi değiştirdi. Bizim de algımızı gerçekten değiştirdi. Antep yereli için 1 Eylül yürüyüşünde ZeugMadi’nin alana çıkması hepimiz için çok önemli bir durum. Biz özgürlük mücadelesinden bahsediyorsak LGBT mücadelesi de bunun bir parçası. Sadece seçimler değil yaşamın her alanında LGBT’lerin talepleri bizim talebimiz. Seçimlerle birlikte nasıl kadın mücadelesini görünür kılmak için tartışıyorsak LGBT mücadelesini de konuşmamız gerekiyor.
 

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret