08/11/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Dilekçeleri işleme konulmadığı ve meme büyütme ameliyatı engellendiği için açlık grevine başlayan Esra Arıkan’ın talepleri kabul edildi.

Dilekçeleri işleme konulmadığı ve meme büyütme ameliyatı engellendiği için açlık grevine başlayan Esra Arıkan’ın talepleri kabul edildi. Arıkan açlık grevini sonlandırdı.

Fotoğraf: Esra Arıkan vasisi Merve Arkun ile birlikte, Yıldız Tar/Kaos GL

Mahpus Esra Arıkan, dilekçeleri işleme konulmadığı ve meme büyütme ameliyatı engellendiği için başladığı açlık grevini sonlandırdı.

Arıkan, 17 Ekim’de başladığı açlık grevini Savcı ile görüşmesinin ardından bitirdi. Arıkan, ameliyatın devlet tarafından karşılanacağının kendisine söylendiğini ve bununla ilgili yazılı evrak gösterildiğini belirtti.

Bağcılar Devlet Hastanesi’ne sevk yazısı yazılan Arıkan’a ayrıca el işini serbest bırakılacağı ve istediği malzemeyi alabileceği belirtildi.

Arıkan’ın sürecini takip eden Anarşist Kadınlar oluşumu açlık grevini bitirdiğini duyurdu. Oluşumun yayınladığı bilgilere göre mektup alıp verme sürecindeki sıkıntıların da azaldığını belirten Arıkan, böylece açlık eylemini kazanımla sonuçlandırdı.

Nüfusta kayıtlı cinsiyetinin ve isminin değişmesi için açtığı dava da sona ererek talepler kabul edildi. Kararın kesinleşmesinin ardından gerekli işlemler yapılacak.

Hapishanede meme büyütme ameliyatı

Kocaeli’deki Gebze Kadın Cezaevi’nde tutulan bir trans kadın mahpus geçtiğimiz ay mamoplasti (meme büyütme) ameliyatını Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın karşılaması için başvuru yaptı.

Trans kadın mahpus, meme büyütme ameliyatı olabilmek için Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan rapor aldı. Raporda augmentasyon mamoplasti (meme büyütme) ameliyatının “estetik amaçlı olmayıp kişinin beden ve ruh sağlığı açısından bir gereklilik olduğu” belirtildi. Estetik amaçlı olmayan bir operasyon olduğu için ameliyatın kurum tarafından karşılanması gerekiyor.

Esra Arıkan bu sene Bakırköy Hapishanesi’ne sevk edilmişti

14 yıldır mahpus ve bu süre içinde 10’u aşkın farklı hapishanede tecritte kalan Esra Arıkan, trans geçiş ameliyatının ardından Bakırköy Kadın Hapishanesi'ne sevk edildi.

Esra Arıkan on dört yıl boyunca kaldığı tüm hapishanelerde gardiyanlar tarafından taciz ve şiddete maruz kaldı, birçok hakkı gasp edildi. Arıkan, 2016 yılında Eskişehir H Tipi Kapalı Hapishanesi'nde işkenceye uğradı ve işkence sonrası hastaneye sevki engellendi. Bu dönemde Arıkan için “Trans Tutsak Esra ile Dayanışma İnisiyatifi” oluşturuldu.

İnisiyatif, Esra Arıkan’ın sevk edildiği hapishanelerde maruz bırakıldığı adaletsizlikleri kamuoyuna duyurdu ve dayanışmayı sürdürdü. Esra da dayanışmadan aldığı güçle mücadelesini kazandı. On yıllardır mücadelesini verdiği trans geçiş ameliyatını oldu ve Bakırköy Kadın Hapishanesi'ne sevk edildi.

İlgili haber:

Trans tutsak Esra Arıkan: ‘İşkence görüyorum’

Cinsel eğilim farklılığı’ havalandırmaya çıkmaya engel!

Trans mahpus Esra’ya İzmir’den destek

İzmir’de trans mahpus Esra ile dayanışma etkinliği

Mektuplarımız trans mahpus Esra’ya!

Dayanışma kazandı: Esra Bakırköy Kadın Hapishanesi’ne sevk edildi

Esra Arıkan açlık grevinde

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam