27/08/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Esra’nın arkadaşı KaosGL.org’a konuştu.

Esra’yı öldüren kişi suçunu itiraf etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Esra’nın arkadaşı KaosGL.org’a konuştu. Yağma ve cinayetten tutuklanan katilin, “Kadın mı erkek mi anlamadım” dediğini söyledi. Katilin ifadesine tepki gösterdi: “Boğazını kestiğin kişinin telefonunu vermek için geri dönmezsin.”

Esra Ateş

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

İstanbul Beyoğlu’nda trans kadın Esra Ateş 25 Ağustos’ta yaşadığı apartmanın girişinde boğazı kesilerek öldürüldü. Katil gözaltına alındı. Arkadaşları karakolun önünde saatlerce bekledi. Nöbetçi mahkeme yağma ve cinayet suçundan katilin tutuklanmasına karar verdi.

Arkadaşı Esra’yı anlattı

Esra’nın 15 yıllık arkadaşı, cinayetin ardından KaosGL.org’a Esra’yı anlattı. Esra’nın daha önce de 2013 senesinde işkenceye maruz kaldığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Esra’nın en yakın arkadaşlarındanım. 15 yıldır sürekli görüşürdük. Esra en son 2013’te yine saldırıya uğramıştı. Müşterisi ‘lavaboya gidiyorum’ deyip dış kapıyı açmış ve içeri birden başka adamlar girmişti. Esra’yı domuz bağıyla bağlayıp eşyalarını çalıyorlar. Tam kafasını kesecekken üst kattaki fırından ses gelince panikleyip gidiyorlar.

“Esra kendi halinde bir insandı. Sabah erkenden kalkar, sokağa çıkar, sokak hayvanlarını beslerdi. Kimseye zararı olmayan birisiydi. Evinde temizliğini yapan, kedisine bakan birisiydi.”

Katil suçunu itiraf etti

Katil, emniyetteki ifadesinde suçunu itiraf etti. Esra’nın arkadaşının KaosGL.org’a aktardıklarına göre katil ifadesinde şöyle dedi:

“Eskort sitesinden aldım numarasını. Kadın mı erkek mi anlamadım. İlişki sırasında onun erkek olduğunu anladım.

“İlişki bittikten sonra benden tekrar para istedi. Eline bıçak aldı. Elindeki bıçağı alıp bacağına vurdum iki tane, aşağı kaçtı. Binanın kapısında boğazını kestim. Sonra tekrar yukarı çıktım. Elimi yüzümü yıkadım. Kendi telefonum diye onun telefonunu almışım. Cesedin üstünden atlayarak apartmandan çıktım. Aracıma bindim. Evime gittim. Duş alıp kanlı kıyafetlerimi değiştirdim. Telefonunu geri vermek için evden çıkmışken polis arkadaşlar beni Zeytinburnu’nda aldılar.”

Esra’nın arkadaşı, “Dünya tarihinde böyle bir şey yok. Boğazını kestiğin kişinin telefonunu vermek için geri dönmezsin. Esra’nın ilişki bittikten sonra para istediği, eline bıçak aldığı da yalan. Rahmetli asla böyle bir şey yapmayacağı gibi ilişki bittikten sonra ekstra para da istemez” diyerek katilin ifadesine tepki gösterdi.

“Haksız tahrik”?

Kaos GL Derneği’nin yayınladığı Dava Gözlem Kılavuzu, özellikle transfobik ve homofobik nefret cinayetlerinde sanıkların “haksız tahrik” indiriminden faydalanmak için öldürülen kişi tarafından teyidi mümkün olmayan eylemleri aktardığını ve cezasızlığın sistematikleştiğini belirtiyor:

“Somut olayı aydınlatmaya dönük her faaliyet titizlikle gözlemlenmelidir. Hakimlerin sanıklara yönelttiği sorular, mağduru veya sanığı LGBTİ+ olan davalarda bu bireylerin sanık, tanık ya da mağdurlara sorulmasını istedikleri soruların sorulup sorulmadığı, toplanmasını istedikleri delillerin toplanıp toplanmadığı, yargılama sürecinin hızı, dosyadaki deliller hüküm vermeye elverişli olmasına rağmen nedeni anlaşılmaz biçimde yargılama sürecinin uzayıp uzamadığının gözlemlenmesi gerekir. Ölümlü olaylarda sıkça rastlanan ve duyulan temel yakınma, sanıklar tarafından yapılan “tahrik” savunmasıdır. Öyle ki, maktul tarafından teyidi mümkün olmayan her türlü eylem sanki maktul tarafından yapılmışçasına sanıkça dile getirilmekte, genel olarak uygulanan iyi hal indirimleri ile de sanık beklenmeyen bir sürede özgürlüğüne kavuşabilmektedir. Sonuç, LGBTİ+’nın mağduru olduğu bu olayla ilgili cezasızlık halidir.”

Esra’yı anma çağrısı

Nakka LGBTİ+, bugün (27 Ağustos) saat 20.00’de Esra’yı öldürüldüğü yerde anma çağrı yaptı:

“Esra’yı ve katledilen bütün trans kadınları anmak için 27 Ağustos Pazartesi günü, saat 20:00’da Sahra Bar’ın önünde bir araya geliyoruz.

“Bu ardı arkası gelmeyen ölümlere “yeter” diyen herkesi aramıza bekliyoruz.”

İlgili haberler:

Beyoğlu’nda trans kadın öldürüldü

Esra Ateş’i anma çağrısı

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret