29/10/2013 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Gezi direnişinde Ankara’da Ethem Sarısülük’ü başından vurarak öldüren katil polis Ahmet Şahbaz duruşmaya gelmezken, Mahkeme 2 Aralık’taki duruşmaya da getirilmesine gerek görmedi

Ethem’in Katiline Koruma, Halka Saldırı Devam Ediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ethem Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı Ankara’daki davanın dün görülen ikinci duruşmasına sanık gelmezken, dava için Adliye’ye gelenlere polis yine biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı.
Gezi direnişinde Ankara’da polis Ahmet Şahbaz tarafından başından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük cinayetinin ikinci duruşması dün Ankara Adliyesinde saat 09:00’da başladı.
 
Katil sanığın tutuklanması talebi reddedildi
Sanık polisin katılmadığı duruşma öncesi mahkeme salonu polis köpekleri ile bomba araması yapıldı. Sanık avukatları üst araması yapılmadan duruşma salonuna alınırken, Ethem’in ailesi uzun süre bekletildi.
 
Katil polisin tutuklanması yönündeki talebini reddeden mahkeme, Ahmet Şahbaz’ın ifadesinin sesli ve görüntülü olarak alınmasına karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 2 Aralık’ta görülecek.
LGBT örgütleri Ethem için adalet istiyor
Kaos GL tarafından düzenlenen Yerel LGBT Örgütler Buluşması için 11 Şehirden Ankara’ya gelen LGBTİ örgütleri üyeleri de davaya destek olmak için Adliye’ye geldiler.
 
LGBT örgütler adına Ozan Uğur davayı Adliye önünde takip eden destek grubunun otobüsünün üstünde söz alarak Ethem Sarısülük’ün ailesini, destekçileri selamladı. Uğur, gey ve transları katledenlerle Ethem’i katledenlerin ortaklığını vurguladı.
Mahkemeyi beklerken destek için Çukurova’dan gelen bir anne, “Burada kanun çalıyor, adalet oynuyor. Ama biz adaletle oynanmasını kabul etmiyoruz” dedi.
 
Duruşmadan çıkanları bekleyen gruba polisten kimyasal saldırı
Polis Mahkeme salaonunda duruşmaya katılan aile ve HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve diğer katılımcıların dışarıdaki kalabalıkla buluşmasını engllemek istedi. Tam çıkışta dışarıdaki gruba dağılın anaonsları yapıldı. Ethemin ailesi alınmadan dağılmayacaklarını, polisin güvenliği sağlamakla görevli olduğuna dikkat çekilmesine rağmen bir anda panzerlerden sıkılan gazlı su ve iki taraftan atılan gazla göz gözü görmez hale geldi. Kalabalığın çıkabileceği her hangi bir yerin olmaması nedeniyle sıkışan kalabalıkta yaralananlar oldu.
 
Ethem’in vurulduğu yerde adalet talebi kararlılığı
Biber gazı ve kimyasallı su ile saldırıya uğrayan dava destekçileri daha sonra Ethem Sarısülük’ün vurulduğu Güven Park önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sebahat Tuncel basın açıklamasında şöyle konuştu:
 
“Buradan Adalet ve İçişleri Bakanına sesleniyorum. Eğer bu katilin, suçlunun arkasında değilseniz bu kişi hakkında yasal işlemi başlatarak işten el çektirir yargıya teslim edersiniz. Biz adalet talebimizden vageçmiyoruz. Eğer Ethem’in davasında adalet sağlanırsa, Roboski’nin de Gezi direnişinde yaşamını kaybeden diğerlerinin de, Medeni’nin de, faili meçhullerin de katilleri bulunacak ve adalet yerini bulacaktır. Zalimlerin saldırıları sürdükçe bizim de haklı mücadelemiz sürecektir.”
 
Basın açıklamasının ardından İstanbul Gezi Parkı forumları koordinasyonu adına Arzu Yıldız, “Gezi Parkını Ethem’e getirdik” diyerek Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü yere bıraktı.
1986'da Çorum'da doğan Ethem Sarısülük, OSTİM Organize Sanayi’de çalışırken, 1 Haziran’da Ankara Gezi direnişinde başından vuruldu. Sarısülük 14 gün sonra öldü.

Etiketler: insan hakları
nefret