28/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Sosyal medyada heteroseksizme, iki cinsiyet dayatmasına, cinsiyetçiliğe karşı alan açan Trend Topic çalışmalarında etkili olmanın yollarını kaosGL.org okurları için derledik.

Etkili TT çalışmaları için 5 adım Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bir yanda İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılar diğer yanda sosyal medya yasası olarak bilinen sosyal medyayı sansüre teslim edecek yasa tasarısı… Kadın ve LGBTİ+ aktivistleri bu iki gündem için de Twitter hesaplarından, Trend Topic (TT) çalışmalarına katılıyor ya da yeni kampanyalar açıyor…

Peki, nasıl TT olunur? TT olmak için neler yapmak gerekir? Kaos GL’nin Mayıs ayında gerçekleştirdiği LGBTİ+ Medya Okulu “Online’ız aşkım” eğitimlerinde Dijital İletişim Uzmanı Özgür Mehmet Kütküt’ün bu sorularımıza verdiği yanıtları kaosGL.org okurları için 5 adımda derledik.

Hashtag önemli…

Seçilecek hashtag ne uzun ne kısa olmalı ve daha önce kullanılmamış olması önemli.

Hazırlık: Zamanlama, duyurma, paylaşma

Etiketi buldunuz, sonra?

Öncelikle zamanlama… TT çalışmasında gündemde tutmak istediğiniz etiket için mümkünse çok izlenen diziler, spor karşılaşmaları, tartışma programları, yarışmaların olmadığı bir saat dilimine denk getirin.

Zamanı belirledikten sonra etiketi hızlıca yaygınlaştırmak için hedef kitlenizle paylaşmak, etiketin, TT çalışması saatinden önce paylaşılmamasını tembihlemek önemli. Belirlediğiniz saat geldiğinde de yeniden anımsatın.

Etiketinize uygun görsel ve tweetler hazırlayın, bunu oldukça fazla yapmanız önemli… Twiter arka arkaya aynı paylaşımları yapmanız durumunda sizi robot sanabilir ve hesabınız bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Kütküt, “Israr, sık ve özgün içerik, farklılaşmış mesajlar ve içerik türleri… Bunlar TT’ye girmenizi sağlayacak” diyor.

TT çalışması sırasında

Evettt… Vakit geldi çattı TT çalışmanızın saati geldi. Şimdi hashtag ile paylaşacaklarınız için etkileşimi ihmal etmeyin…

Yani, ReTweet (RT) kadar beğeni, alıntı ve bahsetmek gerekiyor.

Onaylı hesapların paylaşımı mühim

Twitter’da her hesabın attığı tweetin TT ağırlığı aynı değil.

Onaylı hesapların belli hashtag’lere vereceği destek oldukça kıymetli. Çalışmanıza destek verebilecek onaylı hesapları hazırlık aşamasında harekete geçirmeyi ve TT çalışması sırasında etiketlemeyi unutmayın.

Çevreniz dışında atılan tweetler

Kütküt, “Aynı konudan bahseden tüm hesapların birbirleriyle ilişkisinin olması bunun organize (ve belki de manipülatif) olduğunu gösterebiliyor” diyor ve kendi çevreniz dışında yeni kişilerin hashtaginizle paylaşım yapması çok önemli diyor…

Daha ayrıntılı bilgiler için burayı ziyaret edebilirsiniz.

 


Etiketler: yaşam
nefret