19/06/2019 | Yazar: Kaos GL

Kevser Güler küratörlüğündeki “etten, kemikten”, insan olmayanın varlığına dair ihtimam ilişkileri bağlamında ekolojik adalet ve kamusal alanı düşünmeye dair sorular soruyor.

“etten, kemikten” sizi bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kevser Güler küratörlüğündeki “etten, kemikten”, insan olmayanın varlığına dair ihtimam ilişkileri bağlamında ekolojik adalet ve kamusal alanı düşünmeye dair sorular soruyor.

Bedenin güncel kavranış biçimleriyle ilgilenen sanatsal üretimlere yönelik araştırma ve sohbetlerden yola çıkan “etten, kemikten” sergisi Kevser Güler küratörlüğünde, İstanbul’da Amerikan Hastanesi’ndeki Operation Room’da açıldı.

Alican Şahinler, Deniz Gül, Deniz Pasha, İris Ergül, Joachim Franz Beich, Kerem Ozan Bayraktar, Laurie Charles, Linda Dement & Nancy Mauro-Flude, Marina Papazyan, Nilbar Güreş, Pedro Barateiro ve Şafak Çatalbaş’ın yapıtlarını kapsayan sergi, bedene ve sağlığa dair tanımlamaların, biyopolitik tahakküm mekanizmalarındaki ve toplumsal normların inşasındaki tarihsel rolüne dikkat çekiyor.

Eser: İris Ergül, Homo Natura, 2019

Sergi tanıtımı “etten, kemikten”i şöyle tanıtıyor: “feminist eleştiri ve felsefenin bedeni kavrama biçimlerinin gücü ile dayanışma ve topluluk oluşturma pratiklerinin gücünü, bugün bedeni ve canlılığı düşünmek bağlamında sahiplenmenin imkanlarıyla ilgileniyor. yaşamın maddeselliğine bakarken, bedenlerin fizyolojiyle kapsanamayan boyutlarını işaret ediyor. insan olmayanın varlığına dair ihtimam ilişkileri bağlamında ekolojik adalet ve kamusal alanı düşünmeye dair sorular sorarken, yeryüzüyle, toprakla, bitkiyle, hayvanla, bakteriyle, karmaşık canlı cansız bir arada yaşama pratikleri içinde bütünsel bir sağlık ve şifa düşüncesinin imkanlarını irdeliyor. şimdi ve burada olmayan, henüz olmamış ya da çoktan varlığını yitirmiş olanla sorumluluk ilişkilerimizi ve bu ilişkiler bağlayıcılığında bir yaşamsal adalet fikrini düşünmeye davet ediyor.”

Eser: Pedro Baraterio, Ters Yolculuk, 2019

İkinci program 13 Temmuz Cumartesi

Etten, kemikten kapsamında 15 Haziran’da ilki gerçekleşen programın ikincisi 13 Temmuz’da olacak.

Eser: Nilbar Güreş, Nurse or Sailor, 2019

15 Haziran’daki sergi programında sergiye katılan sanatçılar ve küratör katılımıyla sergi turu düzenlendi. Aynı gün ayrıca, Gaye Çankaya Eksen, “Spinoza'da yetkinlik dereceleri ve insan üzerine” konuştu, “Yansıtan Hafıza / Reflecting Memory” film gösterimi gerçekleşti ve Deneye Hayır Platformu’ndan Burak Özgüner’in söyleşisi ile Özden Demir’in şiir dinletisi yapıldı.

“etten, kemikten” 18 Mayıs – 27 Temmuz’a dek ziyaretçiye açık olacak. Serginin Facebook etkinlik sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
nefret