12/11/2019 | Yazar: Kaos GL

EuroPride, ODTÜ’deki 9. Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle bugün hakim karşısına çıkan 19 ODTÜ’lü aktivist için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e açık bir mektup yazarak adalet çağrısında bulundu.

EuroPride’dan ODTÜ’lü LGBTİ aktivisitleri için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e açık mektup Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) 18 öğrenci ve bir akademisyenin, 10 Mayıs’ta kampüste düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılmaları gerekçe gösterilerek açılan davanın ilk duruşması bu sabah Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Davanın hemen öncesinde Avrupa Pride Organizasyonları Birliği - European Pride Organisers Association (EPOA) hakim karşısına çıkan ODTÜ’lüler için açık bir mektup yayınladı. Organizasyonun başkanı Kristine Garina tarafından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e hitaben imzalanan mektupta; Gül’e Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylayan Avrupa Konseyi Üyesi bir ülke olduğu anımsatılıyor ve “Bir bölge mahkemesi tarafından alınan bir yasaklama kararı, Sözleşme’de yer alan hiçbir hakkı kısıtlayamaz” deniliyor.

“Hiç kimse, ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma özgürlüğünü yasal olarak kullandığı için yargılanmamalı”

EPOA tarafından Abdülhamit Gül’e hitaben yazılan açık mektubun tam hâli şöyle:

“Sayın Bakan Gül,

Bu yıl Avrupa genelinde milyonlarca kişi, çeşitliliği, kapsayıcılığı ve insan haklarını barışçıl bir biçimde kutlayan Pride etkinliklerine katıldı.  Çok az sayıda kişi karşı gösterilerle karşılaşmış olsa da bu karşı gösterilerin neredeyse hepsi, Pride katılımcılarını korumak üzere polis müdahaleleriyle bastırıldı.”

“Polisin 10 Mayıs 2019'da, 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü katılımcılarına saldırdığını ve on sekiz katılımcı ile bir akademisyeni tutukladığını gördüğümüzde hepimiz şok olduk. 19 kişinin 12 Kasım 2019 tarihinde Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek yargılanmasının,  2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Kanununa (2911 sayılı) aykırı olduğunu düşünüyoruz.”

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylayan Avrupa Konseyi Üyesi bir ülke, vatandaşlarının temel insan haklarını bu şekilde kısıtlamaya çalışamaz. Hiç kimse, ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma özgürlüğünü yasal olarak kullandığı için yargılanmamalı. Bir bölge mahkemesi tarafından alınan bir yasaklama kararı, Sözleşme’de yer alan hiçbir hakkı kısıtlayamaz.”

“Şu anda, sivil toplum kuruluşları, medya organları ve diplomatik topluluklar da dahil olmak üzere uluslararası kamuoyu bu konuya odaklanmış durumda. Biz de Uluslararası Af Örgütü’nün çağrısına katılıyoruz ve sizi 19 kişiye yöneltilen tüm suçlamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Ayrıca, gelecekteki Pride etkinliklerinin, Avrupa’nın tamamında beklediğimiz gibi, barışçıl bir şekilde gerçekleşmesini sağlamanızı ısrarla tavsiye ediyoruz.” 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
nefret