30/04/2020 | Yazar: Kaos GL

BİZ LGBTİ+, “Ev, herkes için güvenli bir alan değildir” diyerek Psikolojik Danışman Şerife Ceylan’ın aile ile yaşanan olası bir çatışma ve tartışma anı için önerilerini listeledi.

Evde güvende hissetmediğimizde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Koronovirüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde birçok kişi ailesinin yanına dönmek ve evde kalmak durumunda kaldı. Dış dünyadaki zorluklarla mücadele ederken şu süreçte ailesi ile birlikte yaşamak zorunda olan, ancak aile ilişkileri çok sağlıklı olmayanlar bu durumla da mücadele ediyor.

Antalya BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği’nden Nihan Güney ve “Farklılıklarımızı ve birey olma yolculuğumuzu ailemizin anlamasını ve desteklemesini isteriz fakat bu bazen olmaz. Desteklemezler, anlamazlar, dikte etmek isterler ve bir birey olma yolunda kendimize kattığımız kazanımlarımızı fark etmeyip saygı duymayabilirler. Bu durumla karşılaşmak öfkeye neden olabilir. Öfke buz dağının görünen kısmıdır. Öfkemizin altında; değer, ait olma, saygı görme ve benzeri ihtiyaçlarımızın olabileceğini kendimize hatırlatmakta fayda var. Ve bunu fark ettikten sonra karşımızdakini değiştiremeyeceğimizi hatırlayıp giderilmemiş hangi ihtiyacımız varsa onu anlamaya çalışarak o ihtiyacımıza alan açmalıyız ve kendimize şefkatle yaklaşmalıyız” diyen Psikolojik Danışman Şerife Ceylan, “Ev herkes için güvenli bir alan değildir” diye ekleyerek aile ile yaşanan olası bir çatışma ve tartışma anında neler yapılabileceğini listeledi.

O liste şöyle:

Duygularınıza odaklanın ve hissettiğiniz duyguyu yaşamak için kendinize izin verin. Duyguları düşüncelerle beslemezsek bir süre sonra kendiliğinden yatışacaktır.

Mümkünse suçlayıcı olmadan yalnızca rahatsız olduğunuz davranışı tanımlayın ve duygunuzu/düşüncenizi aktarın.

evde-guvende-hissetmedigimizde-1

Tartışmaya ve iletişime açık olmayan biri ile karşı karşıyaysanız ya da tartışmaya ve açık iletişime kendinizi hazır hissetmiyorsanız; karşınızdakine yoğun öfke hissediyorsanız, duyularınızın ve düşüncelerinizin dengelenmesi için kendinize alan açın. Çatışmanın yaşanacağı ortamdan uzaklaşın. Derin bir nefes alın ve 10'dan geriye sayarak yavaşça nefesinizi verin.

İster yazarak ister sesli isterseniz de içinizden ama net bir şekilde duygunuzu tanımlayın.

evde-guvende-hissetmedigimizde-2

Paylaşmak istediğiniz bir olay veya durumsa sevdiklerinize ulaşın, kendinizi sosyal destekten mahrum bırakmayın.


Etiketler: yaşam, sosyal hizmet, sağlık
İstihdam