18/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Koronavirüs nedeniyle eve kapanmışken LGBTİ+ sözlü tarih kitabı Patikalar’ı online olarak okumak ister misiniz?

Evde kalanlara kitap önerisi: Patikalar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilim insanları koronavirüs nedeniyle evde vakit geçirmeyi öneriyor. Fiziksel teması minimuma indirmek ve evden dışarı çıkmamak gerekiyor. Teması başka yerde arayanlar için bu süreçte öneriler yayınlıyoruz.

Üçüncü önerimiz bir kitap, Kaos GL Derneği’nin 2018 yılından beri yürüttüğü sözlü tarih çalışmasının ürünü olan “Patikalar: Resmi Tarihe Çentik” kitabı.

Derneğin, LGBTİ+ hak savunucularının hayat hikayelerini merkeze alan sözlü tarih çalışması kapsamında bir “ara durak” olan kitapta LGBTİ+ hak savunucularının hayat hikayelerinden pasajlar yer alıyor. Kitapta 17 kişinin anılarına yer veriliyor.

Kitapta 90’lar ve 2000’lerin başında Kaos GL ve Lambdaistanbul’la yolları kesişen 17 kişinin hikâyesi yer alıyor.

Kitapta hangi bölümler var?

Kitap; “Evvel Zaman İçinde”, “Karşılaşmalar” ve “Çoğalmalar” gibi bölümlerle LGBTİ+ hareketinin önemli dönemeçlerine şahit olan kişilerin tanıklıklarına yer veriyor. Kitapta, ilk gençlik anlatılarının yanı sıra Kaos GL dergisinin yola çıkışı, Lambdaistanbul’un kuruluşu, 93 yılındaki İstanbul Onur Yürüyüşü denemesi, ODTÜ’de LEGATO’nun kuruluşu, Kaos GL ve Lambdaistanbul’un kültür merkezleri, Ülker Sokak, 90’larda gece hayatı, Sappho’nun Kızları, Lambdaistanbul’un Açık Radyo’daki programı, BaharAnkara ve Güztanbul buluşmaları, 1 Mayıs 2001’de Kaos GL’nin sokağa çıkması, 2003 yılındaki Lezbiyen ve Geylerin Sorunları ve Toplumsal Barış İçin Çözüm Arayışları Sempozyumu, 2003 İstanbul Onur Yürüyüşü, Lambdaistanbul Danışma Hattı’nın kurulması, dernekleşme süreçleri ve derneklere açılan kapatma davaları, Pembe Hayat’ın kurulması, Kadın Kadına Öykü Yarışması ve 2006 yılında Bursa’daki linç girişimi o dönemlere tanık olanların kendi hikayeleri üzerinden anlatılıyor.

Kitaba ulaşmak için tıklayınız.

Künye

Yayına Hazırlayan: Yıldız Tar

Kaos GL Sözlü Tarih Ekibi: Semih Varol, Umut Güven, Yıldız Tar

Deşifreler: Berivan Koç, Deniz Mutlu Taşyürek, Semih Varol, Umut Güven

Düzelti ve Son Okuma: Karin Karakaşlı

Proje Danışmanı: Umut Güner

Renkli Ekran devam ediyor!

Derneğin sözlü tarih çalışmasının bir diğer ürünü olan Renkli Ekran video serisi ise Kaos GL Youtube kanalında devam ediyor.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: yaşam
İstihdam