24/03/2020 | Yazar: Gözde Demirbilek

Evde kaldığın günlerde senin için birkaç podcast yayını seçtik lubunya.

#EvdeKaLubunya: Podcast önerileri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle, evde kalma dönemi başladı. Evlere kapandığımız bugünlerde biz de kaosGL.org olarak #EvdeKaLubunya serisiyle karşınızdayız.

Ellerimizi en az 20 saniye yıkayıp “Yer var mı?” sorusunu bir süreliğine rafa kaldırdığımız bugünlerde dinleyebileceğin bazı podcast yayınlarını sizin için seçtik.

Yine Yeni Yeniden 90’lar

İlker Hepkaner ve Sezgin İnceel’in Ekim ayının ortasında ilk bölümünü yayınladığı “Yine Yeni Yeniden 90’lar” podcast serisi, onların deyimiyle “90’ların iyisine kötüsüne nur yağarken” feminist ve kuir akademisyenlerin neleri hatırladığına ve neleri eleştirdiğine odaklanıyor.

Mustafa Sandal’ın “Aramızda Top Var” şarkısından Orhan Atasoy’un Gemiler klibine, feminist bir yükseliş olarak görülen “Dağları Deldim” şarkısında “Magazin malı güllü dallı motorlar gibi” benzetmesine, Tarkan’ın çeşitli sanatçılar tarafından Zeki Müren’e benzetilmesine, Emel Müftüoğlu’nun korkuyorum klibinin perde arkasına; gölgede kalanların konu olduğu Yine Yeni Yeniden podcast serisine Spotify’dan ya da web sitesinden göz atabilirsiniz.

Ayrıca serinin FacebookTwitter ve Instagram sayfalarını takip edebilirsiniz. 

Yeni başlıyor: Velvele

Kuir bir tahayyülün peşinde kolektif havuz oluşturmak için yola çıkan Velvele ilk podcastini geçtiğimiz günlerde yayınladı. Velvele.net'in podcast serisinin ilk bölümünde Ari ve Bawer koronavirüs salgını ve karantina günlerini kuir bir perspektiften değerlendiriyor.

Süreçten LGBTİ+'lar nasıl ektileniyor? Toplumda hali hazırdaki fobik izolasyon LGBTİ+'lara nasıl yansıyacak? Kuir dayanışmaya neden ihtiyacımız var ve bunu güçlendirmek için neler yapılabilir gibi soruların peşine düşen ikili evde kalmanın sınıflar arasındaki eşitsizliğe bir kere daha işaret etmesi, birçok LGBTİ+ için sorunlar yaşadıkları kişilerle vakit geçirmek anlamına gelmesi gibi konulara da değiniyor.

Velvele’nin ilk podcastini buradan dinleyebilirsiniz. Ayrıca Velvele’yi Twitter’dan takip edebilir, web sayfasına şuradan göz atabilirsiniz.

Unutulmaz Podcastler

2018’in Şubat ayında pilot bölümüyle “Merhaba!” diyen Unutulmaz Podcastler, 30’un üzerinde yayınıyla önerilerimiz arasında. Arda Gitmez ve Defne Kırmızı, beyaz perdeyi konuşuyor.

2020 Oscar’ından “en yakın arkadaşı Hitler olan çocuk” ana karakteriyle çok tartışılan Jojo Rabbit’e, Little Women’den Kız Kardeşler’e “Ben film eleştirisi pek anlamam ama anlamak isterim” diyenler için de “Film konuşmak puanlamakla bitmez” diyenler için de geniş bir yayın listesine sahip.

Unutulmaz Podcastler bölümlerine buradan ya da şuradan göz atabilir, aynı zamanda Twitter’dan takip edebilirsiniz.

Yeni başlıyor: DEMOS’tan Sesler

Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Merkezi (DEMOS), 10 Mart’ta giriş podcastini yayınladı.

DEMOS, devam edeceği podcast yayınları ile “Demokrasi ve insan hakları alanında çıkan son raporlar ne diyor?”, “Eleştirel barış çalışmaları ve geçiş dönemi adaleti alanında güncel çalışmalar neler?”, “Farklı halkların barış deneyimlerinden ne öğrenebiliriz?”, “Bölgemizde mağdurun ve madunun özneleştiği tabandan doğru gelişen siyasal süreçleri nasıl anlamalı, nasıl yorumlamalıyız?” soruları aracılığıyla Türkiye’de ve dünyada çatışma ve barış, insan hakları, geçiş dönemi adaleti, hafıza ve kimlik gibi konularda anaakım olana eleştirel bakış açıları sunmayı amaçlıyor:

“Dünyada, bölgede ve Türkiye’de demokrasi, barış ve alternatif politikalara dair gelişmeleri, anaakım bilgi kaynaklarında yer almayan görüşleri, eleştirel ve genç bir toplumsal cinsiyet odağından dinlemek için bizi takip edin!”

DEMOS’tan Sesler’in giriş bölümü olan Sesler’i buradan dinleyebilirsiniz. Ayrıca Twitter’dan takip edebilirsiniz.


Etiketler: medya, kültür sanat
nefret