26/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nin “Türkiye’de Ayrımcılık Algısı” araştırmasına göre “Evinizi/eviniz olsa kime kiralamazsınız?” sorusuna verilen cevapların arasında “Eve zarar verirler”, “Mahalleye giren çıkan belli olmaz” ve “Ahlâksızlık alış başını yürür” var.

“Evimi LGBTİ+’lara kiralamam çünkü ahlâksızlık alır başını yürür” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nin “Türkiye’de Ayrımcılık Algısı” saha araştırmasının çıktıları raporlaştırıldı. Raporun giriş yazısına göre araştırma “sadece faillere ya da ayrımcılığa maruz kalanlara odaklanmamakta aksine her grubun ayrımcılığa ilişkin deneyimlerini, duygularını, düşüncelerini keşfetmeyi ve bu hat üzerinden ayrımcılıkla mücadelede işlevsel olabilecek bulgulara ulaşmayı” hedefliyor.

Rapor, 2000 sonrası ayrımcılığa uğradığı kabul edilmeye başlayan LGBTİ+’lar, engelliler ve yaşlılarla ilgili araştırmalarda gözle görülür bir artış olduğunu, medyada nefret söyleminin ve ayrımcı söylemin incelenmesine önem verildiğini; özellikle çalışma yaşamında cinsiyet temelli ayrımcılık üzerine ciddi bir külliyatın oluştuğunu belirtiyor.

“Mahalleye giren çıkan belli olmaz, eve zarar verirler”

Raporda “Türkiye’de cinsel kimliğe dayalı ayrımcılık yaşanıyor mu? Yaşanıyorsa hangi sıklıkta?” sorusuna verilen cevapların %36,28’i LGBTİ+’ların her zaman ya da çoğunlukla ayrımcılığa uğradığını söylüyor. Bu oranın Mültecilere/Göçmenlere her zaman ya da çoğunlukla ayrımcılık yapılır görüşünün elde ettiği oranla aynı olduğu belirtiliyor.

evimi-lgbti-lara-kiralamam-cunku-ahlaksizlik-alir-basini-yurur-1

Araştırmanın çıktılarına göre yüzde 17,86’lık bir kesim LGBTİ+’lara bazen ayrımcılık uygulanmaktadır derken, yüzde 45,86 da nadiren ayrımcılık uygulanmakta ya da ayrımcılık uygulanmamaktadır görüşünü benimsiyor.

Odak grup toplantılarında “Evinizi/eviniz olsa kime kiralamazsınız?” sorusuna verilen yanıtlarda da mülteciler/göçmenler ve LGBTİ+’lar aynı oranda öne çıkıyor. Gerekçe olarak da “eve zarar verirler”, “mahalleye giren çıkan belli olmaz”, “ahlaksızlık alış başını yürür” gibi cümleler kullanıldığı belirtiliyor.

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nin “Türkiye’de Ayrımcılık Algısı” araştırmasını, ayrıntılı incelemek için buradan ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam