01/10/2013 | Yazar: Cihan Peşrevi

Olimpiyatlardan Bakü Onur Yürüyüşü’ne, Tayvan’daki temsili eşcinsel düğünden Başpiskopos Bartholomeos ve James Franco’nun açıklamalarına Eylül ayı...

Eylül Ayının LGBT Dünya Havadisleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Olimpiyat havadisleri
Olanca altyapı eksikliğine rağmen olimpiyatlar için ev sahipliğine soyunan İstanbul’un cıscıbıldak kaldığı Eylül ayının ilk günlerinde, olimpiyatların içeriğiyle alakalı lubunyaları yakinen ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. 2013 Şubat’ında güreş olimpik bir spor olmaktan çıkarılmış, 2020 olimpiyatlarında program dışı kalmıştı. Kimi geyleri olimpiyatlara adeta küstüren bu kötü gelişme sonrasında aylar süren kampanyalar sonuç verdi ve müjdeli haber 8 Eylül’de geldi. Eylül başında Buenos Aires’te yapılan yeni oylamayla güreş tekrar 2020 Yaz Olimpiyatları programına dahil edildi. Bu müjdeyi, sürpriz bir değişiklik duyurusu takip etti: Uluslararası Güreş Federasyonu başkanı Nenad Ladoviç, güreşin olimpiyatlarda yeni bir yüzle arzı-endam edeceğini, modası geçmiş tek parça güreş mayolarını artık bir yana bırakacaklarını ve (hayır, maalesef çıplak güreş henüz olimpik bir spor değil) iki parçalı üniformalar kullanacaklarını ifade etti. Bu yeni üniforma fikrinin ne kadar iyi bir haber olduğunu uygulama başlayınca göreceğiz, ancak Ladoviç’in güreşin reytinglerini yükseltmeyi kafaya koyduğunu ve belki biraz da bu sebeple grekoromen güreşçilerin üstsüz güreşmelerine sıcak baktığını not düşmek gerekir.  (http://www.queerty.com/the-2016-olympics-may-feature-shirtless-wrestling-20130913/ )
 
Rusya’nın benimsediği eşcinsel karşıtı yasalar sebebiyle Soçi Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi fikri uluslararası kamuoyunda tartışıladursun, Rusya’nın homofobik tutumuna bir tepki de Cher’den geldi. Cher, Eylül ayında Macleans’a verdiği röportajda, Soçi Olimpiyatları’nın açılışında konser vermesi için yapılan önteklifi Rusya’nın LGBT’lere yönelik baskıcı politikaları dolayısıyla reddettiğini açıkladı. (http://www2.macleans.ca/2013/09/08/on-singing-for-jackie-kennedy-working-with-lady-gaga-and-the-art-of-the-comeback/ )
 
Bakü’de onur yürüyüşü için ilk adımlar
Bakü’de ülkenin ilk onur yürüyüşü 7 Eylül’de gerçekleşti. Gay.az, bu küçük çaplı yürüyüşün olumlu bir atmosforde ve herhangi bir polis müdahalesi gerçekleşmeksizin yapıldığını belirtti. 2012’de Eurovizyon’a ev sahipliği yapan Bakü’de etkinlik çerçevesinde bir LGBT onur yürüyüşü yapılacağı söylentileri yayılmış, ancak böyle bir yürüyüş gerçekleşmemişti. Bu söylentiler, yürüyüşün başarılı bir kampanya sonucu iptal edildiğini öne süren İran ile böyle bir yürüyüşün zaten hiç planlanmadığını söyleyen Azerbaycan arasında diplomatik bir krize neden olmuştu. (http://www.gaystarnews.com/article/majority-muslim-azerbaijan-gets-first-pride-march130913)
 
Evlenilecek düğün var, eğlenilecek düğün var
Tayvan’da yeni yasama yılında gündeme gelmesi beklenen eşcinsel evliliklere ilişkin yasa tasarısına destek vermek amacıyla, evlilik eşitliği ve sivil birliktelik yanlısı bir grup Taipei’de başkanlık ofisinin önünde temsili bir düğün organize etti. (http://www.queerty.com/taiwanese-demonstrators-attend-mock-wedding-to-gain-support-for-marriage-equality-20130909/ )
 
Başpiskopos’tan zehir zemberek açıklamalar!
Constantinopolis Ekümenik Patrikhanesi Başpiskoposu Bartholomeos I, Eylül başında yaptığı Estonya gezisinde eşcinsel beraberlikleri “kınanması gereken yeni bir icat” olarak niteledi. Eşcinsellerin günahkâr olduğunu ifade eden Bartholomeos, eşcinsel ilişkilerin Kilise tarafından asla kabul görmeyeceğini belirtti. Başpiskopos’un bu sözleri İstanbul’daki Ekümenik Patrikhane’nin konuyla ilgili ilk açık beyanı olarak kayıtlara geçti.  (http://www.pinknews.co.uk/2013/09/10/greece-archbishop-of-constantinople-says-gay-relationships-are-reprehensible-new-inventions/ )
 
Şu dağlarda gey olsaydım olsaydım
James Franco, The Daily Beast ile yaptığı kapsamlı röportajında eşcinsel olduğu yönündeki söylentilere de değindi. Daha önce başka bir açıklamasında bu söylentilerden zerre kadar rahatsız olmadığını belirten Franco, bu konuda yapılan esprilerden kesinlikle rahatsızlık duymadığını bu röportajında yineledi ve ekledi: “Keşke gey olsaydım”. Korsan filmcilerin “İbne Kovboylar” diye Türkçeleştirdikleri Brokeback Mountain filmindeki gerçekçi performansı sonrasında eşcinsel olduğu söylentileri yayılan bir diğer aktör Jake Gyllenhall de James Lipton’un 19 Eylül’de yayımlanan “Inside the Actors Studio” programı için yaptığı röportajda bu konunun tekrar açılması üstüne bu söylentileri bir iltifat olarak gördüğünü ancak kendisinin kadınlarla ilgilendiğini belirtti.
 

Etiketler: yaşam
İstihdam