02/11/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Facebook, özel hayatın gizliliğini ihlal eden ve LGBT’leri açılmaya zorlayan ‘gerçek isim’ dayatmasını kaldıracağını açıkladı.

Facebook’un ‘gerçek isim’ dayatması değişiyor mu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Facebook, özel hayatın gizliliğini ihlal eden ve LGBT’leri açılmaya zorlayan “gerçek isim” dayatmasını kaldıracağını açıkladı.

Sosyal paylaşım ağı Facebook yetkililerinden Alex Schultz, ‘gerçek isim’ politikalarının değişeceğini açıkladı.

Schultz’un açıklamasına göre Facebook bundan sonra kişilerin kimlikteki isimlerini kullanmalarını dayatmayacak. Onun yerine ‘özgün isim’ kuralı getirecek. Böylece kullanıcılar, aile veya arkadaşları arasında bilindikleri isimle hesap açabilecek.

“Bu politikamızı iyileştirmek konusunda gerçekten hevesliyiz. İlk elden LGBT kişiler de dahil birçok kişinin sahte isim kullanan şahıslar tarafından zorbalığa uğradığına da şahit oldum” diyen Schultz, sahte hesap olduğundan şüphe edile kullanıcılara kimlik ismi dayatılmayacağını ama kullandıkları isimle ilgili detaylı bilgi isteneceğini söyledi.

Almanya karşı çıkmıştı

Geçtiğimiz günlerde Almanya Hamburg Veri Güvenliği Kurumu Facebook’un kimlikteki ismi kullanma dayatmasının özel hayatın gizliliği ve mahremiyeti ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanmasına karar verdi.

Almanya’daki yetkililer, “Facebook kişilerin seçtikleri isimlerini kimlikteki isimleri ile değiştiremez. Facebook kullanıcılarından resmî nüfus cüzdanlarını göstermelerini isteyemez” dedi.

Facebook’un gerçek isim dayatması trajikomik durumlara da yol açıyor. Facebook’un toplumsal cinsiyet seçeneklerini geliştirmesine yardım eden trans kadının hesabının ‘gerçek isim’ politikasını ihlal gerekçesiyle kapatılması da bunlardan biri.

Facebook yönetimi geçtiğimiz günlerde transların ve drag sanatçıların seçtikleri isimleri kullanmalarına izin vereceğini de söylemişti ancak şimdiye kadar bir adım atılmadı.

Facebook’un politikası nelere yol açıyor?

Facebook’un “gerçek kimlik” dayatması sonucu çok sayıda kişinin hesapları bir bir kapatılıyor. “Kişilerin gerçek hayatta kullandığı isimleri” ile hesap açmalarını zorunlu kılan sosyal medya sitesi, kanıt olarak ise nüfus cüzdanı gibi belgeleri istiyor.

Nüfus cüzdanı ve kimlik bilgilerini Facebook’a ibraz etme zorunluluğu mahremiyet, özel hayatın gizliliği, fişleme gibi tartışmaları beraberinde getiriyor. Söz konusu LGBTİ’ler olduğunda ise bu uygulama çok sayıda tehlikeye ve ayrımcılığa yol açıyor.

Çevresine ya da ailesine açık olmayan eşcinsel ve translar açılmaya zorlanıyor. Facebook hesabını korumak isteyen LGBTİ’ler kimlik isimlerini bildirmek zorunda kalıyor. Bu durum ise olası bir şiddet, mobbing ve ayrımcılığa kapı aralıyor. Translar için ise bu uygulama ekstra bir ayrımcılığa yol açıyor. Translara kendi seçtikleri gerçek isimleri yerine ailelerinin verdiği kimlik ismi dayatılarak ayrımcılık yapılıyor.

Sosyal paylaşım ağının yarattığı sorunlara ilişkin Kaos GL’nin özel haberini okumak için tıklayınız.


Etiketler: medya
nefret