06/07/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Taraflardan birinin trans olduğu haberlerde temel gazetecilik etik ilkeleri ve masumiyet karinesi ayaklar altına alınıyor.

“Fail” trans olunca… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Taraflardan birinin trans olduğu haberlerde temel gazetecilik etik ilkeleri ve masumiyet karinesi ayaklar altına alınıyor.

Sabah ve Hürriyet gazeteleri Akdeniz eklerinde Antalya’da gerçekleşen bir olayı haberleştirdi.

Haber ilk olarak Hürriyet Akdeniz’de 3 Temmuz Salı günü yayınlandı. Salim Uzun imzalı “Şehrin göbeğinde akıl almaz olay” başlığıyla yayınlanan haber “Antalya'da travestinin evine giren B.S adlı kişi iddiaya göre 2'nci katın camından aşağıya atıldı” cümlesi ile devam ediyor.

Sabah Akdeniz’in dün (5 Temmuz) yayınladığı Erdoğan Öztürk imzalı haber ise “Travestiler adamı böyle aşağıya attı” başlığını taşıyor.

“Neyse ki”

Her iki haberde olayın mahallenin güvenlik kameraları aracılığı ile ortaya çıktığını belirtiyor ve olayın yaşandığı yerde ikamet eden bir kişinin beyanına başvuruyor. Sabah Akdeniz, bu kişinin “Burada yaşanan olaylara artık alıştık. Bu olay da sabaha karşı oldu. Pazarlıkta sorun çıkınca evin içindeki iki travesti genç adamı camdan atmış” sözlerine yer verirken Hürriyet Akdeniz bir cümlesini daha ekliyor: “Neyse ki çocuk ağır yaralanmadı.”

Hürriyet Akdeniz olayın yaşandığı mahallenin muhtarından da görüş alıyor. Muhtar Fahrettin Ceylan “Tüm tedbirlere rağmen mahallemizdeki fuhuş sorununu bir türlü çözemedik. Son yaşanan olay da herkesin dilinde. Tabi korku da var. Konuyu Emniyet güçlerine bildirdim” diyor.

Sabah Akdeniz haberde B.S.’nin kimseden şikâyetçi olmadığı gelişmesine de yer veriyor.

Bu haberler translara yönelik önyargı içeriyor

Her iki haber de olayın failinin trans kişiler olduğunu yazıyor. Her iki haberde de yargıya taşınan bir süreç olmamasına ve olayın muğlaklığına rağmen failin trans kişi ya da kişiler olduğu düşünesi ile hareket ediliyor.

Sabah Akdeniz’in “Travestiler adamı böyle aşağıya attı” başlığı trans kişilerin saldırgan, suça meyilli olduğu önyargısını besliyor. Hürriyet Akdeniz’in mahalleliden aldığı “neyse ki çocuk ağır yaralanmadı” açıklaması bu belirsiz olayda belki de fail olacak kişiyi korumaya yönelik. Tüm bunlar taraflardan birinin trans olduğu haberlerde göz ardı ediliyor. Temel gazetecilik etik ilkeleri ve masumiyet karinesi ayaklar altına alınıyor.

İlgili haber:

Fail trans olunca medya attı tuttu bir asmadığı kaldı!


Etiketler: medya
İstihdam