23/05/2014 | Yazar: Gözde Demirbilek

90’lar ve milenyum başı popu kendisi bile farkında olmadan senin yanında!

fark etmeden hareket destekçisi olmuş 8 türkçe pop şarkı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
merhabalar merhabalar, öncelikle bu liste harekete kendisi bile farkında olmadan şşş yanınızdayız demeyi başarmış şarkılar listesidir. "türkçe pop mu ıyyy" dediğimiz şarkılar oluşturdu bu listeyi. 90’lar ve milenyumun başı şarkılarından seçtiğim bazı parçalardaki hareket desteğini inceleyeceğiz şimdi. ama belirtmekte fayda var elbette, bu listede geçen incelemeler ve çıkarımlar tamamıyla hayal ürünüdür. 
 
1- faruk k - azar azar
 
"kadınlar aynı erkekler aynı seven de sevmeyen de bekleyen de aynı gidenler haklı dönen yok geriye al birini vur birine her birisi aynı" sözleriyle biseksüellerin sesi olmaya aday bi şarkı yarattığının farkında olmayan faruk k aynı zamanda aynıyız hepimiz aynıyız cinsiyet diye bi şey yok mesajı verdiğinin büyük ihtimalle farkında değil. bu sene pride’da hep birlikte faruk k dansı yapmamızı öneriyorum. yok yok a canım aktivizmimi bozamam.
 
2- aşkın nur yengi - ay inanmıyorum
"bir volkan kopuyor yine bedenimde anlamsız sızılar içimde saklarım sevdamı gücüm yetmese bile yangınımın içinde" sözleriyle bundan sonra büyük ihtimalle açıl artık deli lubun diye bağırmamıza sebep olabilecek aşkın nur yengi’den "ilk aşk" parçası da bu listede. deli sevdaymış yolu bilmezmiş zora gelmezmiş ay inan. lütfen inan. 

3- ali güven - tarzım değil
 
"söyleyemem şimdi ama öyle bir iş var ki başımda, durumum fena değil duyulur nasılsa çok yakında" sözleriyle az önce incelediğimiz aşkın nur yengi parçasının bir sonraki adımı olan çevreye açılma girişimi olabilecek bu parçada "hiç kimse bilmiyor anlatmadım daha duyulsa yer yerinden oynar aslında" diyerek durumu yeterince açık da ifade etmiş ali güven o yıllarda sean paul’un kuzeni tabi.

4- ayna - tırtıl

"tırtıl tırtılın sonu pır pır kelebek kalbim sürünüyor bırak uçsun ellerinde tırtıl" sözleriyle ayna grubu... şaka şaka bizle alakası bile yok.

5- yıldız tilbe – vazgeçtim

"her gün biraz daha aşkı yitiriyor yüzündeki gökkuşağının ağrılı rengi" şşh... tamam. hüzünlendik yine. yıldızsız bir liste düşünemezdiniz tabi ki. ama bunun yerine yine yıldız’dan papatya baharı’nı söyleyelim. "papatya baharında gökkuşağı altında nefesinle uzanırken dokunuşunla uyurken ölüm aşık olur kalır bana" falan diyelim. gökkuşağının ağrılı rengi bize değmesin hiç.
 
6 - rengin - aldatıldık

"bize neler neler öğrettiler sevdalar üstüne aldatıldık aldatıldık sevda böyle değil" sözleriyle "bize allah kahretsin yıllardır heteroseksist ilişkileri öğrettiler büyüdük bi baktık öyle değil" demeyi amaçlamış devamında "ufalana ufalana kaç kuşak eridik bu yollarda kimimiz yerle yeksan kimimiz zor ayakta" diyerek göndermenin allahını yapmıştır. rengin bu şarkının klibinde renklerle menklerle oraları buraları boyaya moyaya ikileme mikileme durdursanıza murdursanıza...  tamam siz anladınız. senin değerini bilemedik rengin. renk.

7 - bendeniz - satmışım
 
şarkının sözlerinde genelde "satmak + ana + dünya" şeklinde kullanılan kalıbı "satmışım bu dünyanın anasını babasını" şeklinde söyleyerek anayı babayı imge yapıp cinsiyetçiliğin önünde kale gibi duran satmışken ayırmadan ikisini birden satan bendeniz’in satmışım parçası cinsiyetçilik karşıtlığında önemli bi yerde duruyor. elbette bunu da bunca sene fark edemedik.

8- reyhan karaca - sevdik sevdalandık
 
"duysa alem duysa dert etme derdin buysa artık ayrı gayrı dayanamam olmaz" sözleriyle, seven sevdalanan kördüğümle bağlanan reyhan karaca haklı. bi şekilde alemi buna hazırlayacağız. alem duyup ayıplayacak diye içten içe mi yaşayalım? hiç. hem; "adımız çıkmışsa elalemin dilinde eski bir hikaye bu kimin umrunda sarılmışız biz bize keyfimiz yerinde dünya dursa bile kimin umrunda" reyhan’a kulak ver sadece alem tepkisinden korktuğu için bizden başkası bilmesin lubunyası.
 
gördüğün gibi 90’lar ve milenyum başı popu kendisi bile farkında olmadan senin yanında! 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam