12/03/2017 | Yazar: Ali Erol

6. Feminist Forum’un ‘erkeklik’ atölyeleri, Özgür Adıkutlu ve Mehmet Bozok yürütücülüğünde gerçekleşen ‘trans erkeklik’ tartışmalarıyla sona erdi.

Feminist Forum’da ‘trans erkeklik’ atölyesi gerçekleşti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

6. Feminist Forum’un “erkeklik” atölyeleri, Özgür Adıkutlu ve Mehmet Bozok yürütücülüğünde gerçekleşen “trans erkeklik” tartışmalarıyla sona erdi.

Kaos GL Derneği tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Feminist Forum’un ikinci gününde gerçekleşen “erkeklik” atölyeleri, Özgür Adıkutlu ve Mehmet Bozok'un ortak yürütücülüğünde “Trans Erkeklik Ütopyaları” ile tamamlandı.

“Trans Erkeklik Ütopyaları” atölyesinin yürütücülerinden Özgür Adıkutlu, trans erkeklik sürecinde en büyük engelin gene ataerki ve cinsiyetçiliğin kurguladığı “erkeklik” dayatması olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başladı.

Biyolojik doğumla atanan cinsiyet bir yandan, o cinsiyetten beklenen toplumsallıklar diğer yandan trans erkeklik inşasında ikili bir kıskacın altını çizen Özgür Adıkutlu, erkek yerine koymayanların “erkeklik” dayatmasından da vazgeçmediğini anlattı.

Yekpare bir “erkeklik” olmadığını hatırlatan Adıkutlu, trans erkek yerine “trans erkeklikler”den bahsetmenin daha doğru olacağını belirtti.

Atölyenin yürütücülerinden Mehmet Bozok ise ataerkil sistemde “erkeklik”in sürekli kanıtlanması gereken bir hal olduğunu belirtirken, trans erkeklik sürecinde karşılaşılan beklentilerin heteroseksüel erkekler için de bir sınava dönüştüğünü ekledi.

Trans erkeklik inşa sürecinde heteroseksizmin tuzaklarına karşı da hazırlıklı olmak gerektiğine dikkat çeken Özgür Adıkutlu, “sakalım çıksın istiyordum ama çıkınca da sakalın sosyal hayattaki avantajları ile yüzleşmem gerektiğini fark ettim” dedi.

Ailenin kabul ettiği eşiğin ardından, bu kez de, “çok istiyordun ya, madem erkek oldun, hadi o zaman çalış da para kazan” dayatmasına maruz kalındığını anlatan Adıkutlu, trans erkekliğin kabulünün heteroseksist kalıplarla çerçevelendiğine dikkat çekti.

Atölye katılımcılarının paylaşımları trans erkeklik çeşitliliğine dikkat çekerken, inşa süreçlerinde karşılaşılan “erkeklik” yarışlarının ayrımcılıklara yol açabildiği de ortaya çıktı.


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam