19/03/2013 | Yazar: Seçin Tuncel

Kadınlar ve LGBT’ler 2. Uluslararası Feminist Forum için geçtiğimiz haftasonu Ankara’da buluştu.

Feministler Savaşa, Muhafazakârlığa, Milliyetçiliğe ve Heteroseksizme Karşı Buluştular Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Batman, Balıkesir, Mersin, İstanbul, Van, İzmir, Konya, Kayseri, Diyarbakır, Eskişehir ve Malatya’dan kadınlar ve LGBT’ler 2. Uluslararası Feminist Forum için geçtiğimiz haftasonu Ankara’da buluştu.
 
Uluslararası Feminist Forum’un ikincisine Türkiye ile birlikte Sırbistan, Arnavutluk, Tunus, Cezayir, Lübnan, Mısır, Ermenistan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Gürcistan, Yunanistan, Kosova, Makedonya ve Filistin’den kadınlar katıldı.
 
Feminist Forumun birinci günü, Kaos GL Danışma Kurulu ve Medya İletişim Koordinatörü Gülsüm Depeli’nin açılış konuşması ile başladı. İlk oturum “Savaşa Karşı Feminist Forum”’da Sırbistan’dan lezbiyen feminist Lepa Mladjenovic “İçimizdeki Kardeşlik – Militarizme ve Milliyetçiliğe Karşı Feminist Lezbiyenler Birlikte” başlıklı bir sunum yaptı. Aynı oturumda konuşmacı olarak Barış ve Demokrasi Partisi Eşbaşkan Yardımcısı Yüksel Mutlu ise savaşın Kürt kadınlarına yansıması üzerinden bir sunum gerçekleştirdi. Bölgesel Ağ ve Feminist Forum’a katılan ülkelerden her birinin bir savaş geçmişi ve acısı olduğunu, bu yüzden de birbirimizi iyi anlayabileceğimizi dile getiren Mutlu, “Kürt sorunu en fazla kadınlara acı çektirdi, savaşlarda hep erkekler anlatılır, kadınların kayıpları, acıları ve gözyaşları hiç görülmez,” dedi.
 
Feminist forumun ikinci oturumu Lezbiyen Feminist Forum öncesinde, Kaos GL’den kadınların hazırladığı “Böyleyken Böyle - Dijital Hikâyeler” gösterildi. Lezbiyen Feminist forum ise Kaos GL’den Nevin Öztop’un moderasyonunda, Tunus, Cezayir, Arnavutluk ve Sırbistan’dan katılımcılar katıldı.
 
Lezbiyen Feminist Foruma, Tunus, Arken for Minorities’tan Khouloud Mahdhaoui, Cezayir, Arnavutluk, Alliance Against Discrimination of LGBT’den Xheni Karaj, Sırbistan, Novi Sad Lezbiyen Örgütü’nden Biljana Stankovic konuşmacı olarak katıldı.
 
Feminist Forumun üçüncü atölyesi, Çalışma Forumu Kaos GL ve TİE işbirliğinde organize edildi. Forumun moderatörlüğünü Leman Kiraz yaptı. Kaos GL Derneği avukatı Oya Aydın, Oya Aydın, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden Gülay Toksöz, Petrol-İş Kadın Dergisinden Necla Akgökçe, AbvaKabo Sendikası LGBT Grubundan Lili Brouwer konuşmacı olarak katıldı.  
 
Uluslararası Feminist Forum’un ikinci gününde Mısır, Lübnan ve Türkiye’den kadınlar “Yoldaş Forum”da buluştu. Yoldaş Forum öncesi Hande Çayır’ın kadınların evlilik ve boşanmayla değişen soyadlarıyla ilgili “Yok Anasının Soyadı” filmi gösterildi. Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Simten Coşar’ın moderatörlüğünü yaptığı “Yoldaş Forum”a Nazra Feminist Çalışmaları Örgütü’nden (Mısır) Kholoud Bidak, Lübnan’dan Şiddete ve Sömürüye Yeter’den (KAFA) Hiba Abbani ile yine Mısır’dan Bedayaa LGBT Örgütü’nden Maha Youssef konuşmacı olarak katıldı.
 
İlknur Üstün’ün moderatörlüğünü yaptığı ikinci yoldaş foruma ise, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, VAKAD’dan Zozan Özgökçe ve Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’ndan Alev Özkazanç konuşmacı olarak katıldı. Özkazanç konuşmasında Türkiye’deki kadın hareketinin tarihsel sürecine ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ise Kürt kadın hareketi süreci ve Kürt kadın hareketinin feminist hareketle ilişkisi üzerine bir sunum yaptı. Van’dan Zozan Özgökçe ise Van Kadın Derneği’nde LGBT’lerle karşılaşma ve karşılıklı birbirlerini sorgulama deneyimlerinden bahsetti. 

Etiketler: kadın
İstihdam