28/01/2011 | Yazar: Murat Köylü

Gözaltında polis tarafından öldürülen Nijeryalı Festus Okey davasının dünkü duruşması, daha önceki duruşmanın tekrarı oldu.

Festus Okey Davasında Adalet Arayanlara Suçlama Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Gözaltında polis tarafından öldürülen Nijeryalı Festus Okey davasının dünkü duruşması, daha önceki duruşmanın tekrarı oldu. Mahkeme, müdahillik talebinde bulunan avukatlar ve göçmen hakları savunucuları hakkında soruşturma başlattı, Festus'un nüfus bilgilerinin beklenmesi için duruşmayı erteledi.
2007 yılında Beyoğlu Polis Karakolu’nda öldürülen Festus Okey, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk sistemi tarafından bir kez daha tanınmadı.
 
Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 27 Ocak 2011 günü gerçekleşen on ikinci duruşmada Festus’un kimliği resmi olarak ispatlanamadığı için davanın esasına yine geçilemedi.
 
Göçmen Dayanışma Ağı’nın çağrısına icabet eden 35 kişi davaya müdahil olmak için mahkemeye dilekçe sundu.
 
Müdahil olmak isteyenlere suç duyurusu!
Mahkeme heyeti oy birliğiyle müdahale talebini reddettiği gibi, müdahale talebinde bulunanlar hakkında “dilekçe vermek suretiyle mahkemeye hakaret ettikleri ve mahkeme heyetini etkilemeye yönelik sözlü ve yazılı beyanları” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
 
Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin sıklıkla kişileri, insan haklarını ve insan onurunu değil; sözde “yüce Türk devleti”ni ve ondan nemalanan bazı kamu görevlilerinin çıkarlarını koruduğu düşünülüyor. TC mahkemelerinden birisi de geçtiğimiz aylarda “öldürülen her asker için 10 Kürt öldürelim” temasındaki bir gazete yazısını ifade özgürlüğü içinde değerlendirmişti. Savcılık makamının ispiyonculuk, yargıç makamının da devlet savcısı gibi işlediği bu ülkede, yargıya duyulan güven tartışmalı.
 
Bir önceki duruşmada da dokuz kişi müdahale dilekçesi vermiş ve onların talebi de reddedilerek haklarında suç duyurusunda bulunulmuştu.
 
Bir sonraki duruşma 26 Nisan’da
Festus Okey cinayeti ile ilgili süreci koordine eden Göçmen Dayanışma Ağı, daha çok insanı müdahil olmaya çağırıyor. Bir sonraki celse 26 Nisan 2011’de yine Beyoğlu Adliyesi’nde olacak. İktidarın bekçisi bir yargı ve güvenlik sistemine değil, yaşam hakkına saygı duyan herkes sürece müdahil olabilir.
 
Göçmen Dayanışma Ağı üyelerinin duruşma öncesi adliye önünde yaptığı basın açıklamasına destek veren kurumlar: Eyleme, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Helsinki Yurttaşlar Derneği, Yeryüzüne Özgürlük, Amargi Kadın Kooperatifi, Lambadaistanbul, İmece Toplumun Şehircilik Hareketi, Kaos GL, Ev İşçileri ile Dayanışma Sendikası Girişimi, Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi, İllet üyeleri ile Bandista Müzik Grubu üyeleri katıldı.
 
Fotoğraflar: Murat Köylü


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam