17/02/2012 | Yazar: Damla Gülmez

Fethiye’deki toplu tecavüz davasında, savcı sanıkların beraatini istedi. Müşteki avukatı Aydın, "Hukuken savcıyla aynı safta olmamız gerekiyor ama bu davada savcı bizden farklı düşünüyor" diyor. Bir sonraki duruşma 27 Nisan’da.

Fethiye’de Sanıkların Beraati İstendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Basında “Fethiye Davası” olarak bilinen Fethiye’deki toplu tecavüz davasının bugün duruşması Fethiye Adliye’sinde gerçekleşti. Türkiye Taciz ve Tecavüze Karşı Kadın İnisiyatifi tarafından takip edilen davada savcının berat talebi tepkiye neden oldu. Halen adliye önünde bulunan ve davayı takip eden Av. Candan Dumrul’dan alınan bilgiye göre savcı tecavüz iddiası ile yargılanan sanıkların berat edilmesi için talepte bulundu.
 
Bir sonraki duruşma tarihi 27 Nisan 2012 olarak belirlenirken, bugün gerçekleşmiş olan duruşma öncesinde Adliye önünde hazır bulunan ve halen bekleyişlerini sürdüren kadınlar, karar duruşması olması beklenen bir sonraki duruşma için tüm kadınları Fethiye’ye çağırdılar.
 
Ayrıca toplu tecavüz sanıkları, kendilerine tepki gösteren kadınlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcının talebi üzerine polis, kadınların kimliklerinin tespit edilmesi ve ifadelerinin alınması için girişimde bulundu. Ancak kadınlar kendileri hakkında işlem yapılmasına itiraz ederek savcının, sanıkların berat etmesi talebine tepki gösterdi.
 
Tecavüze Karşı Kadın İnsiyatifi'nin adliye önünde yaptığı basın açıklamasında şöyle denildi:
 
"Tecavüzün sonuçları adeta tecavüze uğrayan arkadaşımızın üzerine yükleniyor. Buna karşın tecavüz suçundan haklarında dava açılan sekiz erkek hala mekan işletmeye, ressamlık yapmaya, öğretmenliğe, evinde ve toplum içinde bulunmaya devam ediyor. Kadınlar öncelikle mağdurun haklarını dikkate alan bir adalet istiyor. Kadınlar gerçek adalet istiyor.
 
"Adalet sisteminin kadınları görmezden gelmesi, doğrudan mağdurun yıpratılmasına sebep olabilecek sonuçlara yol açtığı gibi, toplumdaki tüm kadınlara karşı adaletsizliği meşrulaştırıyor. Toplumda kadınların yaşadığı şiddetin, taciz ve tecavüzün son bulması için kadınlar olarak adalet sistemine güvenmek istiyoruz. Adalet hakkının toplumdaki herkes için uygulanmasını talep ediyoruz.
 
"Kadınların yaşadığı şiddet, taciz ve tecavüzün suç olduğunu, toplumdaki tüm erkeklerin bu suçları işlediklerinde ceza alacaklarını, erkeklerin işledikleri şiddet, taciz ve tecavüzün sorgulanmasını geciktirerek ve cezasız kalmasına neden olarak adalete engel olan tüm görevlilerin de suçu işleyenler kadar sorumlu olduklarını bir daha belirtiyoruz." (Damla Gülmez/Kaos GL)

Etiketler: insan hakları
İstihdam