14/11/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

FIFA 19 videosunda homofobik söylemde bulunan profesyonel FIFA oyuncusu, oyunlardan yasaklandı.

FIFA 19 oyuncusu “ibne” dediği için oyundan engellendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

FIFA 19 videosunda homofobik söylemde bulunan profesyonel FIFA oyuncusu, oyunlardan yasaklandı.

Faze Clan için oynayan ve FIFA Avrupa Şampiyonluğu olan Tassal “Tass” Rushan, YouTube’da yayınladığı bir videoda “ibne” dediği için oyunlardan engellendi.

Rashan, videosunda İtalya’nın Inter Milan takımında oynayan Uruguaylı orta saha oyuncusu Matías Vecino’yu gördüğünde “Yine bu lanet ibneyi görüyoruz” dedi. EA Sports, Rashan’ın oyuna katılımını süresiz engelledi.

“Londralıyım, ‘ibneyi’ o anlamda kullanmıyoruz”

Homofobik söylemde bulunması sebebiyle engellenen Rashan, engelin ardından çektiği videoda “ibne” (fag) kelimesinin homofobik olduğunu bilmediğini çünkü “Londralı olduğunu” ileri sürdü:

“Kelimenin bakış açımdan şu anki çağrışımı beş para etmez ve aptal anlamına gelen bir başka kelimeydi. Eşcinselliğe karşı herhangi bir aşağılayıcı çağrışım olduğunu bilmiyordum. Eğer biliyor olsaydım, böyle bir şey demezdim. Ben asla böyle bir şey söylemem bana güvenin. Aranızda Londralı olanlar vardır, onla da bilir.”

“EA Sports’dan ve Faze Clan’dan özür dilemek istiyorum. Çünkü hepsini yarı yolda bıraktım. Kendimi hayal kırıklığına uğrattım. Böylesine bir olayın içinde olmak benim için iyi bir durum değil.”

FIFA 19 global serisinde ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, din gibi konularda taciz edici, tehdit edici, zorbalığa ve nefret söylemine giren ifadeleri yasaklayan EA Sports, Rushan’ın oyuna tekrar dönüp dönmeyeceğine karar verecek.

“Tribün heteroseksüel ve maskülen erkek olmayan herkesi dışlıyor”

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi  ortaklığında 2017 Mayıs ayında gerçekleşen Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı Sempozyumu; açılış konuşmaları, oturumlardaki tartışmalar, konu uzmanlarının sunumlarını, atölye içerikleri ile sonuç raporları ve CŞMD’nin bu alanda yürüttüğü bazı davalar ve savunuculuk çalışmaları ile kitaplaştırıldı.

LGBTİ+’ların futbolda maruz bırakıldıkları cinsel şiddet, cinsel istismar ve ayrımcılık gibi konulara farklı açılardan ışık tutulan kitabın ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

“Antrenörler futbolcuları cinsel yönelimlerini ifşa etmekle tehdit ediyor”

Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği, Kadın Futbol Kulüpleri Derneği ve Okan Üniveritesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü ortaklığında 26 Nisan 2018’de gerçekleşen Kadın ve Futbol Çalıştayı ise açılış konuşmaları, panel konuşmaları ve grup çalışmaları verileri ile kitaplaştırıldı.

Kadınların cinsel yönelimleri ve giyim, saç modeli gibi fiziksel özellikleri sebebiyle tehdit altında oldukları kayda geçen Kadın ve Futbol Çalıştayı'nın sonuç raporunu ise burada bulabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret