05/11/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Filipinler’de geçen hafta yapılan yerel seçimlerde Jhane Dela Cruz adlı trans kadın bölge yöneticisi seçildi.

Filipinler’de Trans Kadının Yerel Seçim Başarısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Filipinler’de geçen hafta yapılan yerel seçimlerde Jhane Dela Cruz adlı trans kadın bölge yöneticisi seçildi. İki çocuk annesi 29 yaşındaki Dela Cruz, bölgede her tür ayrımcılıkla mücadele etmeye hazırlanıyor.
 
Dela Cruz, Filipinler’deki en küçük yönetim birimi olan barangaylardan Bulacan kentinde yaklaşık 5000 kişinin yaşadığı İba barangayının yöneticisi seçildi. Dela Cruz’un başarısı, Filipino transların yıllardır yürüttüğü siyasi katılım mücadelesinin sonucunda ortaya çıktı. Dela Cruz’dan önce 2001 yılında Ruvic Rea ülkedeki ilk trans barangay yöneticisi seçilmişti.
 
Ülkedeki trans örgütleri Dela Cruz’un galibiyetini sevinçle karşıladılar. Cinsiyet ve Gelişim Savunucuları (GANDA), Dela Cruz’un başarısının LGBT Filipinoların topluma tam katılımını sağlamaya yardımcı olacağını belirtti:
 
“Adı sanı bilinmeyen pek çok kişinin hikâyesi var. Fakat açık translar seçilmiş liderler olarak kendi topluluklarına hizmet götürdükçe bu hikâyeleri anlatma fırsatımız olacak.”
 
Seçim öncesi cinsiyet kimliğini rakiplerinin bir sorun olarak sunmaya çalıştığı Dela Cruz’un öncelikli hedefleri arasında İba’nın bakımsız köprüsünü onarmak, kadınlara gelir sağlayacak bir proje, burslar ve afet hazırlığı var.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam