01/10/2010 | Yazar: KAOS GL

Adli Tıp 3.

Fincancı ve Yarkadaş'ın Davasını Polis Bastı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Adli Tıp 3. İhtisas Dairesi Başkanı Nur Birgen'in, Gerçek Gündem.com sitesinde yer alan bir röportajda kendisine "hakaret" edildiği gerekçesiyle açtığı davanın dünkü (30 Eylül) duruşmasını polis bastı.
 
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile sitenin genel yayın yönetmeni Barış Yarkadaş'ın Birgen'in şikayetiyle 2 yıl 8 ay hapis istemiyle yargılandıkları duruşmada şikayetçi Birgen'in bu duruşmaya da katılmaması konusunda tartışma yaşandı.
 
Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Filiz Tüysüz, sanıkların savunmalarını almak için duruşmayı başlattıktan sonra sanık avukatlarından Ömer Kavili, Birgen'in duruşmalara katılmamasıyla ilgili "Birgen, mahkemenizi ciddiye almıyor ve meşgul ediyor" dedi.
Birgen'in duruşmaya gelmemesinin davayı 'sürüncemede' bıraktığını da belirten Kavili, "Keyfine göre bir gün seçelim. O gün gelsin. Nasıl olsa üç duruşmaya da gelmedi" dedi.
Bunun üzerine de Birgen'in avukatı Tanıl Başkan "Böyle konuşamazsınız. Zaten mahkemeye sekiz avukatla geliyorsunuz. Bunun sebebi ne? Ne yapmaya çalışıyorsunuz" dedi. Tartışmanın büyümesi üzerine tarafları sakinleştirmeye çalışan Hakim Tüysüz, başarılı olamayınca polis çağrılmasını istedi.
 
Hakim cüppesini çıkardı, duruşmayı iptal etti
Duruşmanın iptal edilmesine tepki gösteren Fincancı'nın avukatları, "Polis gelse de salondan çıkmayız. Bu durumu tutanakla tespit edeceğiz" dedi. Ancak bu sırada salona sekiz polis girdi.
 
Tansiyon daha da yükselirken Fincancı'nın avukatları, Tüysüz'ü eleştirerek, "Sözlerimizi tutanaklara yazmıyorsunuz. Görevinizi yapmıyorsunuz" eleştirisini yöneltti. Avukatlar, salona giren polislerin çıkartılmasını da istedi. Tüysüz ise bu sırada cüppesini çıkartarak "Duruşmayı iptal ediyorum. Yeni bir gün de vermiyorum" dedi.
 
Tüysüz: Duruşma gününü size bildireceğim
O sıra duruşmayı izleyen ve aralarında eski TİHV başkanı Yavuz Önen'in de bulunduğu 30 kadar izleyici salondan çıkarıldı. Savunma avukatları polislere, bunu yapmaya yetkili olmadıklarını savunarak, tutanakta yer alması için sicil numaralarını istediler. Bu sırada Birgen'in avukatı Tanıl Başkanı ile Fincancı'nın avukatları arasında sert tartışmalar yaşandı.
Bunun üzerine Hakim Tüysüz, "Duruşma gününü size bildireceğim" dedi. Fincancı'nın avukatlarıysa üç duruşmaya katılmayan Birgen'in "polis zoruyla" getirilmesini talep etti. Hakim Tüysüz, salonun boşaltılmasını istedikten sonra "Size gün bildireceğim" cevabını verdi. Duruşmanın hangi güne ertelendiği ise öğrenilemedi.
 
Yarkadaş Yiğit Bulut'u eleştirdi
Yarkadaş, yaptığı açıklamayla, Başbakanın gazetecilerle yaptığı toplantıda "Köşe yazarları ve İnternet siteleri için bir Üst Kurul kurulmasını" öneren gazeteci Yiğit Bulut'a tepki gösterdi: "Bizim de yargılandığımızı, kanunlara tabi olduğumuzu Yiğit Bulut'un da böylece öğrendiğini sanıyorum. Yiğit Bulut, internet sitelerinin denetim altında olmadığını sanıyor. Bu yüzden de Sansür Kurulu istiyor" dedi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam