17/07/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Finlandiya Luteryen Evanjelik Kilisesi başpiskoposu Kari Mäkinen, kilisenin LGBTİ’lere yönelik baskı ve kötü muameleden sorumlu olduğunu söyledi.

Finlandiya’da başpiskopos LGBTİ’lerden özür diledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Finlandiya Luteryen Evanjelik Kilisesi başpiskoposu Kari Mäkinen, kilisenin LGBTİ’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) yönelik baskı ve kötü muameleden sorumlu olduğunu söyledi.
 
“Özür dilemenin vakti geldi”
 
SuomiAreena adlı forumda Pazartesi günü konuşan başpiskopos, kilisenin ilerleyebilmesi için geçmişinde yaptığı haksızlıklardan ötürü özür dilemesi gerektiğini ifade etti:
 
“Kilise ve toplum olarak, onlarca yıldır cinsel azınlıklara karşı uygulamakla suçlu olduğumuz baskı ve muameleleri düşündükçe, özür dilemenin vakti geldi diye düşünüyorum. Ne bir yorumda bulunarak, ne de kaçamak cevaplara sığınarak...”
 
Başpiskopos, kendi özrünün kilise ve toplumdaki diğer kişileri de özür dilemeye teşvik etmesini umduğunu belirtti.
 
Kilise homofobiden kaybediyor
 
Finlandiya, Nordik ülkeleri arasında evlilik eşitliğini tanımayan tek ülke. Eşcinsellerin evlenme hakkının tanınmamasında devlet kilisesinin de bir etkisi var. İki yıl önce kilisenin homofobik açıklamalarda bulunmasının ardından 30 binden fazla kişi kiliseden ayrıldı.
 
Geçen yılki Eurovision Şarkı Yarışması’nda Finlandiya’yı temsil eden aday da “Marry Me” (Evlen Benimle) adlı şarkısıyla ülkede evlilik eşitliğinin olmamasını performansının sonunda dansçılarından biriyle öpüşerek protesto etmişti. 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam