21/04/2020 | Yazar: Kaos GL

“Otobanda Kaybolanlar” isimli kitabı ile dikkat çeken yazar Fırat Uran, son kitabı “Kara Köpek” ile yeniden okurları ile buluşuyor.

Fırat Uran’dan yeni roman: Kara Köpek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fırat Uran’ın kaleme aldığı “Kara Köpek” romanında çocukluk anılarından travmalara, aile yaralarından spiritüelliğe, Rüya Sinemasından Kadıköy’e kadar birçok detay bulmak mümkün.

Sola Unitas Yayınları ile piyasaya çıkan olan kitap, Batman ve Joker kadar birbirlerinden farklı iki erkeğin Kadıköy’de geçen aşk hikayesini, eğlenceli bir dille anlatırken, ilişkide kontrolü ele geçirme mücadelelerine parmak basıyor. Roman anlatımları sanatçı Ece Cangüden’in illustrasyonları ile desteklenirken, Duru Ekşioğlu’nun yer yer giren tipografileri ile okuyucu şaşırtıyor.

firat-uran-dan-yeni-roman-kara-kopek-1

Neden Kara Köpek?

“Kara Köpek” isminin İngilizlerin, depresyona verdikleri metaforik bir isim olduğunu dile getiren Uran, “Yıllar önce DOT Tiyatrosunda “Sarı Ay” adlı bir oyun izlemiştim. Bu oyunda Lee’nin annesinin düzenli aralarla “Kara Köpek” dediği bir duygu yaşadığı söylenmişti. “Kara Köpek” onu ziyarete geldiğinde tek yapmak istediği şey: eline üç şişe votka, bir karton sigara alıp yatak odasına girip, kapıyı kilitleyip, perdeyi çekip, içindeki hüzün duygusu geçinceye kadar bazen günlerce bazen aylarca ağlamakmış. Bunu duyduğumda çok etkilenmiştim. Yıllar sonra adını bu hissiyattan alan bir kitap yazdım” diyor.

Otobanda Kaybolanlar

Yazar Fırat Uran, 2018 yılında çıkarttığı “Otobanda Kaybolanlar” kitabı ile ilgi toplamıştı. O kitabında da toplumun ayrıştırdığı LGBTİ+ konusuna değinen Uran, tecrübesiz bir gencin karşılığı olmayan bir aşka tutulup bu aşkın içinde kayboluş hikayesini anlatmıştı. Karakterin yol boyunca LGBTİ+ dünyasına dair birçok şey öğrenip deneyimlediğini vurgulayan Uran, son kitabı “Kara Köpek” ile yeni bir hikayeyi ele alarak sevdiğiniz kişi ile birlikte olabilmek için ne kadar ileri gidebileceğinizi sorguluyor.

Fırat Uran kimdir?

1988 yılında Adana’da dünyaya gelen Fırat Uran, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Avukatlık ruhsatını aldıktan sonra Los Angles’da UCLA Üniversitesinde yazarlık üzerine birtakım eğitimler aldı. Ardından New York Film Academy’de yönetmenlik eğitimini tamamlayan Uran, ülkemizde “Ölüm Hastalığı” isimli tiyatro oyununu yönetti. 2018 yılında “Otobanda Kaybolanlar” isimli ilk kitabı çıkan Fırat Uran, bugünlerde üçüncü kitabı “Olamayanlar”ı yazıyor.


Etiketler: kültür sanat
nefret