09/12/2012 | Yazar: Cenk Erdem

8- 9 Aralık tarihlerinde Mavidans Bale ve Dans Okulu’nda farklı seviyelerde öğrenciler için oluşturulacak derslerde Sokak Cazı’ndan, Flamenko’ya; Bale’den, Modern Dans’a kadar farklı tarzlarda dansların hocası Vivancos Aaron olacak.

Flamenkocu Aaron Vivancos İstanbul’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
8- 9 Aralık tarihlerinde Mavidans Bale ve Dans Okulu’nda farklı seviyelerde öğrenciler için oluşturulacak derslerde Sokak Cazı’ndan, Flamenko’ya; Bale’den, Modern Dans’a kadar farklı tarzlarda dansların hocası Vivancos Aaron olacak.
 
Ünlü İspanyol Flamenko Topluluğu Los Vivancos’un yakışıklı dansçısı Aaron Vivancos aynı zamanda bir koreograf ve Amsterdam Gençlik Senfoni Orkestrası’ndaki günlerinden beri keman çalıyor. Barselona Dans Konservatuvarı’nı derece ile bitiren ve “En İyi Öğrenci” ödülü de alan Aaron, Los Vivancos ile kapalı gişe gösterileri dışında dünyaca ünlü okullarda dans dersleri veriyor. Bu kez Türkiye’ye kardeşleriyle birlikte sahneye çıkmak üzere değil; deneyimlerini dans severlerle paylaşacağı bir dans atölyesinde ders vermek üzere geliyor.
 
Çocuk yaşta Qüanticoh Independent School ile Kanada’da başladığı eğitimini,  Hollanda Dans Tiyatrosu ile sürdüren Aaron Vivancos, Barselona Dans Konservatuvarı’nı dereceyle bitirdikten sonra dünyanın en prestijli dans topluluklarında baş dansçı ve solist dansçı olarak birbirinden ünlü gösterilerde dans etmiş. Los Vivancos’ların beyefendi kemancısı olarak bilinen Aaron; Mavidans Bale ve Dans Okulu’nda iki gün sürecek dans atölyesi ile İstanbul’da şanslı öğrencilerle buluşacak. Aaron’la kariyerini, kemana ve dansa olan tutkusunu, İstanbul’da vereceği dans atölyesinde öğrencileri nelerin beklediğini ve projelerini konuştuk.  
 
Türkiye’deki izleyici sizi en çok kardeşlerinizle topluluğunuz Los Vivancos’un flamenko gösterileriyle tanıyor; peki kardeşlerinizle kıyaslayacak olursak sizin dansla ilgili başka tutkularınız neler?
Evet, Türkiye’deki izleyici beni Los Vivancos gösterilerinden tanıyor olabilir ve ben de kardeşlerimle dansa olan tutkumuzun ve heyecanımızın çok benzeştiğini söyleyebilirim. Benim için bir sanatçı olarak kendimi geliştirmeye devam ediyor olmak çok önemli ve gelecek adımlarımdan biri de deneyimlerimi yeni nesil dansçılarla paylaşmak olacak. Dans sadece birkaç hareketten ibaret değil; farkı yaratan o hareketleri nasıl yapıyor olduğunuz ve sahnedeki tavrınız dansla ilgili amaçlarınıza ulaşmakta en büyük rolü oynuyor.
 
Sadece bir dansçı değilsiniz aynı zamanda keman çalıyorsunuz; peki danstan keman tutkunuza yeterince vakit kalıyor mu?
Her iki disiplin de çok fazla emek ve zaman istiyor. Ama sorunuza cevabım evet; dansa olan tutkumun dışında kemana olan tutkumun tadını çıkarmaya da mutlaka vakit buluyorum.
 
İlk sahne deneyiminiz henüz 12 yaşındayken keman çaldığınız Amsterdam Gençlik Senfoni Orkestrası ile olmuş; o günlerde hayalleriniz bir müzisyen olmak üzerine miydi, yoksa dansçı olmayı mı hayal ediyordunuz?
12 yaşında Senfoni Orkestrası’nda keman çalıyordum ve aynı zamanda Hollanda Dans Tiyatrosu’nda öğrenciydim; bu yüzden her iki hayalim de aynı dönemlerde gerçekleşmeye yavaş yavaş başlamıştı.
 
Barselona Dans Konservatuvarı’ndan mezun oldunuz ve o günden beri kariyerinizde bir dansçı olarak yükseliyorsunuz; peki sizi dansta en çok çeken nedir?
Dans hayatımın çok önemli bir parçası, beni dansta en çok çeken o hareketlerle ulaştığım özgürlük duygusu.  
 
Hem koreografiler hazırlıyorsunuz, hem de bugüne kadar solo dansçı olarak birçok gösteride yer aldınız. Los Vivancos’taki rolünüzü nasıl tarif edersiniz?
Zaten hepimizin Los Vivancos olarak gösterilerimize başlamadan önce de ayrı ayrı harika kariyer adımlarımız olmuştu; bu yüzden bir araya gelerek benzer rolleri paylaştığımız bir topluluk yaratmış olduk ve her işi birlikte hallediyoruz. Yine de bazıları benim ayrıca çok zarif bir beyefendi olduğumu da söylüyorlar. (Gülüyor)
 
İstanbul’da dans dersleri vermek üzere 2 günlük bir dans atölyesine geliyorsunuz; hiç dans deneyimi olmayanlar da derslerinize katılabilir mi?
Atölyeler farklı tarzlarda danslarla farklı düzeyde öğrenciler için olacak. 8 ve 9 Aralık’ta İstanbul’da Mavidans Bale ve Dans Okulu’nda dans deneyimlerine göre farklı düzey sınıflar oluşturulacağı için ayrıca hiç deneyimi olmayanlar da başlangıç düzeyinde sınıflarda yepyeni deneyimler kazanabilirler.
 
Dans atölyenizde öğrencilerinize tam olarak neler sunuyor olacaksınız?
Deneyimlerimden yola çıkarak flamenkoda, balede, çağdaş dansta bildiklerimi paylaştığım ve stüdyolarda hep üzerinde çalıştığımız sahne tavrı ve duruşu ile ilgili de çalışacağımız sınıflar olacak.  
 
Barselona Dans Konservatuvarı’ndan mezun olurken “En İyi Öğrenci” ödülüyle okulunuzu bitirmişsiniz; sizce iyi bir dans öğrencisi nasıl meziyetlere sahip olmalı?
Evet, Barselona Dans Konservatuvarı, "Institute del Teatre" öğrencisi olarak mezun olurken, “En İyi Öğrenci” ödülü vermişlerdi. Sanırım, iyi bir öğrencinin gerçekten dansa çok ilgi duyuyor olması ve hocalarına büyük dikkatle kendini vermesi ve en önemlisi zeki bir işçi gibi çok çalışması lazım…
 
İstanbul’daki şanslı öğrencilerinize flamenko, sokak cazı, modern dans ve bale atölyesi sunuluyor olacak; kısa bir atölyeden herhangi bir öğrencinin en büyük kazancı ne olabilir?
 Her öğrencinin bir diğerinden çok farklı olduğuna inanıyorum, bu yüzden de bu cevabı en iyi öğrenciler bilebilirler. Ben sınıflarımda samimi davranıyor olacağım ve her ne biliyorsam öğretmeye, göstermeye çalışacağım.
 
Son olarak,  kardeşleriniz Los Vivancos ile sahnelediğiniz Aeternum gösterinizden sonra; hem sizin solo kariyerinizde hem Los Vivancos’la yeni projeleriniz neler?

Los Vivancos bizim esas meşguliyetimiz ve neredeyse tüm enerjimizi Los Vivancos’a veriyoruz. Lizbon, Nikaragua, Kosta Rika, Valencia gösterilerimizi daha yeni bitirdik ve önümüzdeki 2013 senesinde de Rusya, İtalya ve Güney Amerika turnelerimiz var. Açıkçası uzun bir süre turnelerde olacağız.    


Etiketler: kültür sanat
nefret