26/03/2020 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ sağlığı alanında yıllardır bilgi ve politika üreten lgbtisagligi.org’dan Özge Jinekolog Muhabbetleri kitabının ikinci önsözünde “güvenilir jinekolog listesi”ni yazdı.

Fobik doktorlara bir nanik: Türkiye’de güvenilir jinekologlara ulaşmak mümkün mü? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği, jinekoloji muayenelerinde hasta haklarını yok sayan yaklaşım ve uygulamalara maruz bırakılan kişilerin deneyimlerini aktardığı yazı dizisi “Jinekolog Muhabbetleri”ni kitaplaştırdı.

Kitabın ikinci önsözünü LGBTİ+ sağlığı alanında yıllardır bilgi ve politika üreten lgbtisagligi.org’dan Özge yazdı. Özge Jinekolog Muhabbetlerine yazdığı önsözde güvenilir jinekolog listesinin ortaya çıkışını ve bu listenin amacını anlatıyor.

“Ezilenlerin bilgisi ve dayanışması hayat kurtarıyor ve onu güzelleştiriyor”

Jinekoloji hikâyelerimiz öyle benzer ki, doktorların “evli misin?”, “hamile kalmak istemediğine emin misin?” sorularına hiçbirimiz şaşırmıyoruz. Jinekologda muayene olduklarında karşılaşılan komik soruları bu kitapta sık sık okuyacaksınız. Bunlardan bir nebze kurtulmak için hazırladığımız güvenilir jinekolog listesi ise içinizi rahatlatabilir.fobik-doktorlara-bir-nanik-turkiye-de-guvenilir-jinekologlara-ulasmak-mumkun-mu-1

Karikatür: Aslı Alpar

Listede bu yazının yazıldığı tarihte İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Kayseri, Konya, Bursa ve Malatya’dan 40’ya yakın ayrımcı/fobik olmayan jinekolog yer alıyor.

Listenin hikâyesi ise şöyle: 4 sene önce Lezbiyen Biseksüel Feministler’in (lezbifem) bir toplantısında deneyimlerimizi paylaşırken konu jinekoloji muayenesi sırasında yaşadıklarımıza geldi. Muayene olup, rahat ettiğimiz doktor isimlerini paylaşınca ise “Aslında İstanbul’da fobik olmayan baya jinekolog varmış” dedik. Sonra da bu doktor isimlerini bir dosyada toplayıp blog ve facebook sayfalarından duyurduk, soranlarla paylaşmaya başladık. Zamanla bu liste LGBTİ+ çevresinde yayıldı ve yeni doktorlar eklendi. 5Harfliler’in de bir liste çağrısı oldu ve heteroseksüel kadınlardan da öneriler gelmeye başladı. Mail yoluyla paylaştığımız liste elden ele yayıldıkça yeni isimler eklendi ve listenin son hali oluştu.

Liste şu an lgbtisagligi.org sitesi üzerinden, yalnızca mail atanlarla paylaşılıyor. Bunun nedeni, hem insanların kendini rahat hissederek tavsiye yazabilmesi, hem de herhangi bir şikâyet durumuna karşı listeyi garantiye almayı sağlama isteği. Yasal olduğu halde doktorların ve hastanelerin kaçındığı kürtaj gibi zamanın önemli olduğu durumlarda çok işe yarayan listede hem devlet hem özel hastaneler hem de kliniklerden doktorlar yer alıyor.

Ezilenlerin bilgisi ve dayanışması hayat kurtarıyor ve onu güzelleştiriyor. Türkiye’nin her ilinden ayrımcı/fobik olmayan jinekologların listede yer alması ise öncelikli hedefimiz. Yaklaşım ya da sağlık sorunumuza çözüm olarak en doğru doktoru bulacağımızın bir garantisi olmasa da, şu fobik doktorlara bir nanik yapabiliriz belki. Jinekolog tavsiyelerinizi listeye ulaşmak ve jinekolog tavsiyelerinizi eklemek için iletisim@lgbtisagligi.org adresine yazabilirsiniz.

Dayanışma ile… 

Jinekolog Muhabbetleri kitabına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, sağlık hakkı
İstihdam