05/05/2009 | Yazar: Kaos GL

Fotoğraf Akademisi  Belgesel Fotoğraf Seminerleri katılımcılarının 6.

Fotoğraf Akademisi  Belgesel Fotoğraf Seminerleri katılımcılarının 6. UFAT Fotoğraf Günleri kapsamında açılan 8 Mart Kadınlar Günü ve Yerel Seçimler temalı belgesel fotoğraf sergisine emniyet görevlileri tarafından müdahale edildi. Sergide yer alan 32 fotoğraftan 11’ini ‘sakıncalı’ gören jandarma görevlileri fotoğrafları  panolardan indirilerek incelemeye aldı. 30 Nisan’da yapılan bu müdahalenin ardından Uludağ Üniversitesi yönetimi, festivali düzenleyen öğrencileri uyararak sergideki diğer fotoğrafları da indirtti. Festivalin web sayfasında sergiye ayrılan sayfa da aynı gün yayından kaldırıldı.
 
Galata Fotoğrafhanesi tarafından Fotoğraf Vakfı’nın desteğiyle yürütülen Fotoğraf Akademisi  Belgesel Fotoğraf Seminerleri’ne katılan 16 fotoğrafçının öğrenim sürecindeki ilk pratikleri olan 8 Mart Kadınlar Günü Kadıköy Mitingi ve 29 Mart Yerel Seçimleri’ni kapsayan fotoğraflarından Yücel Tunca’nın yaptığı seçki 30 Nisan-3 Mayıs 2009 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu’nun düzenlediği 6. UFAT Fotoğraf Günleri kapsamında sergilenecekti.

Galata Fotoğrafhanesi ve Fotoğraf Vakfı olarak, fotoğraflarımıza yönelik bu müdahaleyi protesto ediyoruz! ‘Anlamak ve anlatabilmek için muhalif bir yolculuk denemesi’ olarak tanımladığımız belgesel fotoğraf seminerlerinde üretilen fotoğraflarımıza ve genel olarak herhangi bir yol ve yöntemle yapılan düşünceyi ifade eden üretimleri sınırlandırmayı hedefleyen yasakçı zihniyetlere karşı sessiz kalmamız mümkün değildir. Gerek emniyet güçleri, gerekse üniversite yönetiminden kaynaklanan bu türden baskıcı anlayışlara karşı kamuoyunu dayanışmaya davet ediyor;  alıkonulan fotoğraflarımızı geri istiyoruz.

İfademizin önemli bir parçası olan fotoğraflar özgür kalmalı!
Galata Fotoğrafhanesi ve Fotoğraf Vakfı
 

Etiketler: kültür sanat
nefret