29/07/2019 | Yazar: Yaşar Gülmez

​Amsterdam Onur Yürüyüşü, “geçmişi hatırla, geleceği yarat” temasıyla yapıldı.

Fotoğraflarla Amsterdam Onur Yürüyüşü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amsterdam Onur Yürüyüşü, “geçmişi hatırla, geleceği yarat” temasıyla yapıldı. Yürüyüşte eşcinselliğin suç olduğu 74 ülkenin bayrakları taşındı, öldürülen Rusyalı LGBTİ aktivisti Yelena Grigoryeva anıldı.

Amsterdam Onur haftası 27 Temmuz’da yapılan Onur yürüyüşü ile başladı.

Stonewall ayaklanmasının 50. yılı nedeniyle “geçmişi hatırla, geleceği yarat (remember the past, create the future)” temasıyla başlayan Onur haftasının ilk etkinliği olan Onur yürüyüşüne binlerce kişi katıldı.

Nefret saldırılarında yaşamını yitiren LGBTİ+’ların anısına yapılan homomonument anıtının bulunduğu meydanda toplanılarak, Vondelpark’a yüründü.

Toplanma alanında yapılan konuşmalarda, kısa süre önce öldürülen Rusyalı LGBTİ aktivisti Yelena Grigoryeva anıldı ve nefret saldırıları protesto edildi.

Ayrıca, Hollanda için ‘toleranslı ülke’ söylemi de eleştirilerek “bizim tolere edilmeye değil, kabul edilmeye, görülmeye ihtiyacımız var, çünkü biz varız” denildi.

Amsterdam belediye başkanı Femke Halsema da kısa bir konuşma ile herkesin Onur Haftası’nı kutladı.

Eşcinselliği suç sayan 74 ülkenin bayraklarının taşınarak, buna son vermeleri istendi. Şimdiye kadar yapılan en kalabalık ve politik yürüyüş olarak görülüyor. Amsterdam Pride sosyal medya hesaplarında 15.000 kişinin katıldığını duyurdu.

27 Temmuz ile 4 Ağustos tarihleri arasında sürecek olan Onur haftası, onlarca etkinlikle oldukça zengin bir programa sahip.

Birçok farklı mekanın ev sahipliğinde yapılacak olan sergiler, film gösterimleri, söyleşiler, paneller, atölyeler, geziler, konserler ve çeşitli spor etkinliklerinin yanı sıra, sokaklarda, parklarda, sahillerde de eğlenceler, etkinlikler katılımcıları bekliyor.

Amsterdam Onur haftasının sembolü haline gelen ‘Kanal Pride’ ise 3 Ağustos Cumartesi günü yapılacak. Her sene yoğun bir katılımla yapılan Kanal Pride’a, bu sene de yoğun ilgi bekleniyor.

Son birkaç senedir botların geçişi sırasında protestolar da yapılıyor.

Amsterdam Onur haftasının misyonunun dışına çıktığını savunan gruplar, onur haftasına sponsor olan, katılan kimi kapitalist şirketlerin ve resmî kurumların da çekilmesini istiyor.

4 Ağustos Pazar gününe kadar sürecek olan etkinliklerden biri de, ölümünün 65 yılı nedeniyle Frida Kahlo’nun resim sergisi. Sergi hafta boyunca GO Gallery’de, 12:00 ile 18:00 arasında açık olacak.

Şehirde birçok iş yeri, şirket, sokaklar, binalar, kliseler gökkuşağına bürünmüş bile. Dünyanın farklı ülkelerinden de katılımcıların olduğu Onur haftası boyunca Amsterdam rengarenk olacak.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam