13/07/2012 | Yazar: İdil Engindeniz

Fransa’da Senato, trans’lara yönelik cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın bundan böyle ceza kapsamına alınmasına karar verdi. Kadın Hakları Bakanı da değişikliği destekledi.

Fransa Transfobik Ayrımcılığı Cezalandıracak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Fransa’da Senato, trans’lara yönelik cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın bundan böyle ceza kapsamına alınmasına karar verdi. Kadın Hakları Bakanı da değişikliği destekledi.
Senato, cinsel tacize karşı kanun projesi tartışmaları çerçevesinde, transseksüellere yönelik ayrımcılığın Ceza Kanunu tarafından cezalandırılan ayrımcılıklar kapsamına alınmasına oybirliğiyle karar verdi.
 
Bu amaçla, ekolojistlerin, UMP’nin (Halk Hareketi için Birlik Partisi), Sosyalist Parti’nin (PS) ve CRC grubunun (komünistlerin) pek çok önerisi ve hükümetin de bir diğer önerisi temelinde yazılan ve tarafların üzerinde uzlaştığı bir değişiklik kabul edildi. Değişiklik, yasaklanan ayrımcılıklar arasında transfobinin de tanınması amacıyla, Ceza Kanunu’nun ayrımcılıkları cezalandıran maddesine “cinsiyet kimliği” kriterini ekliyor.
 
Homofobi, “cinsel yönelim” kriteri aracılığıyla 2001 yılından beri, yasaklanan ayrımcılıklardan biri olarak Ceza Kanunu’nda yer almakta.
 
Görüşmeler sırasında, başta Eshter Benbassa (ekolojist grup), Chantal Jouanno (UMP), Isabelle Pasquet (CRC) ve Micelle Meunier (PS) olmak üzere, bütün konuşmacılar “cinsel tacize özellikle açık olan” trans’ların kaderi üzerinde ısrarla durdu. Isabelle Pasquet, “Bu konu üzerindeki yasal omertayı (sessizlik yeminini) kırmak istiyoruz” derken, Esther Benbassa, “Transseksüel ya da transgender kişilerin yaklaşık yarısının, geçiş dönemleri boyunca taciz mağduru olduklarının” altını çizdi. Chantal Jouanno ise “trans’ların içinde bulunduğu sıkıntıyı” hatırlattı. Kadın Hakları Bakanı Najat Vallaud-Belkacem de değişikliği destekledi. Anayasa Konseyi tarafından cinsel taciz suçunun kaldırılmasının ardından Senato tarafından oluşturulan çalışma grubu, daha önce transların katıldığı derneklerden oluşan bir kolektifi de dinlemişti. 
 
Ortak bildiri: ORTrans / ID Trans’ / Inter-LGBT
 
ORTrans, ID Trans’ ve Inter-LGBT dernekleri, 7 Haziran’da, Senato’nun cinsel tacizle ilgili olarak kurduğu çalışma grubu tarafından kabul edildi.
 
Bu görüşme, Paris’teki Onur Yürüyüşü’nü düzenleyen Inter-LGBT’nin desteğiyle ve Trans kişilerin çok sayıda derneğinin özel talebi üzerine gerçekleşti (ORTrans, ID Trans’, ACTHE, ACCEPTEES-T, Mutatis Mutandis, ABC).
 
Kanun Komisyonu başkanı da olan Jean-Pierre Sueur’ün başkanlığında, Sosyal İşler Komisyonu başkanı Annie David, kadın hakları delegasyonu başkanı Brigitte Gonthier-Maurin ve özellikle de senato üyeleri Catherine Tasca ve Chantal Jouanno’nun katılımıyla yapılan görüşmede, trans kişilerin haysiyetlerinin korunmasıyla ilgili konular ve öneriler açıkça dile getirildi ve katılımcılar tarafından da olumlu karşılandı.
 
Ayrıca, bizler özellikle de, Senato tarafından masaya konulan yedi kanun önerisi arasında cinsiyet kimliğini cezayı arttıran bir unsur olarak açıkça ortaya koyan senato üyesi Esther Benbassa’nın önerisinden çok memnun olduk (Madde 1 paragraf 4- bir kişinin cinsi, fiziksel görünümü, âdetleri, cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği; belli bir etnik gruba, bir ırka, bir ulusa veya bir dine, gerçekten ya da varsayımsal olarak, mensup olduğu ya da olmadığı gerekçeleriyle…)
 
Sonuç olarak, cinsel tacizle ilgili yeni kanunun oylanması çerçevesinde yapılan tartışmalarda seferber olduğumuzu ve görüşmelere açık olduğumuzu belirtmek isteriz.
 
Senato üyelerine sunulan öneriler:
 
- Yetişkin ve yetişkin olmayan trans nüfusu da,  mesleki, kişisel, ekonomik ve psişik kırılganlığa dair süreçlere dahil etmek
- Cinsel tacizin tanımında, “cinsel çağrışım” ifadesini tercih etmek
- Cinsel taciz, mutlaka hiyerarşik bir üst ya da güç sahibi biri tarafından gerçekleştirilmemektedir.
- Tek bir taciz hareketi yeterince vahim olabilir ve bir felakete yol açması için tekrarlanıyor olması gerekmez.
- İşyeri dışındaki durumları da dahil etmek (okul ve diğer ortamlar). Haysiyete (Onura) saldırı kavramını korumak.
- Bazı koşullarda, cinsel tacizin ayrımcılık amaçlı olabileceğini belirtmek.
 
 
Kanun metnini, Fransızca olarak, bu linkten okuyabilirsiniz: http://www.senat.fr/petite-loi-ameli/2011-2012/620.html

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam