09/11/2012 | Yazar: Ali Erol

Fransa’nın LGBT Müslümanları Derneği sözcüsü Zahed, eşcinsel evlilik konusunda Katolik Kilisesinin çığırtkanlığından ayrışan İslam Konseyi’nin tutumunu kaosgl.org’a değerlendirdi.

Fransalı Müslümanlar Eşcinsel Evliliğine Ne Diyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Fransa’nın LGBT Müslümanları Derneği sözcüsü Zahed, eşcinsel evlilik konusunda Katolik Kilisesinin çığırtkanlığından ayrışan İslam Konseyi’nin tutumunu kaosgl.org’a değerlendirdi.
 
Fransa İslam Konseyi, Katolik Kilisesinin çığırtkanlığından ayrışarak eşcinsel evlilik tartışmalarında çeşitliliği ve çoğulculuğu gözeten bir yaklaşımı savunmayı tercih etti.
 
Fransa’da sayıca en büyük ikinci din konumundaki İslam’ın temsilcilerinden olan ve devlet tarafından resmen tanınan “Fransa İslam Konseyi” (CFCM) yasa tasarısına karşı hazırladığı tutum belgesini açıkladı.
 
Müslüman din adamları, Eylül ayında düzenlenen “Fransa Dinler Konferansı”nda Hıristiyan ve Musevi temsilcilerle buluşmuş ve en son Bakanlar Kurulunda onaylanan eşcinsel evliliği kabul eden yasa tasarısına karşı eylem birliği kararı aldıkları ortaya çıkmıştı.
 
“Eşcinsel evliliği” yasasına karşı Hıristiyan ve Musevilerle birlikte bir nevi “kutsal ittifak”a dahil olan Müslümanların tutumu, Fransa İslam Konseyi’nin açıklaması ile netleşmiş oldu.
 
“Cumhuriyet standartlarının karşısında hiçbir dinin kuralları veya standartları öne çıkarılamaz”
 
Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Mohammed Moussaoui yaptığı açıklamada, “eşcinsel evliliklerinin İslami hukukla uyuşmazlığında” bütün öğretileriyle İslam hukukunun hemfikir olduğunu söyledi.
 
Bununla birlikte sekülerlik prensibinin geçerliliğine dikkat çeken Mohammed Moussaoui, bu prensipten hareketle toplumun din ve inanç konularındaki çeşitliliğini ve çoğulculuğu gözetmek gerektiğini hatırlattı.
 
Fransa İslam Konseyi Başkanı yaptığı açıklama, “herkese uygulanması gereken Cumhuriyet standartlarının karşısında hiçbir dinin kuralları veya standartları öne çıkarılamaz” dedi.
 
“İslam’ın dar görüşlü, muhafazakâr ve dışlayıcı meallerinin şansı yok!”
 
Fransa’nın LGBT Müslümanları Derneği (HM2F) sözcüsü Ludovic-Mohamed Zahed ise kaosgl.org’a yaptığı açıklamada, “Meclis’in şu anki çoğunluğu Sosyalistlere ait olduğu ve evlilik ve çocuk edinme hakları için eşitliğin sözü Francois Hollande tarafından verildiği için yasanın çok çabuk kabul edilmesini bekliyoruz” dedi.
 
kaosgl.org’a konuşan Zahed, eşitlikçi yasa tasarına karşı ittifak oluşturan dini yetkililerin yaklaşımını da eleştirdi:
 
“Fransa’nın dindar “yetkilileri” -her ne kadar temsil yetkisi bulundurmaktan ya da demokratik bir şekilde yapılandırılmaktan uzak olsalar da- gücü kendi ellerinde sıkı sıkı tutmaya ve insanların hangi alanda tanınması hangi alanda tanınmaması gerektiği konusunda karar merci olduğu rolünü oynamaya çabalıyorlar.”
 
Fransa’nın LGBT Müslümanları Derneği’nin sözcüsü, kaosgl.org’a yaptığı açıklamada, “İslam’ın yalnızca bir hayat felsefesi ve manevi bir gelenek olduğunu, laik bir ülkede asla herhangi bir yasa olarak değerlendirilemeyeceğini” ifade etti.
 
Eşcinsel evlilikler konusunda Katolik Kilisesinin çığırtkanlığından ayrışan Fransa İslam Konseyi’nin tutumuyla ilgili olarak Zahed sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Fransa İslam Konseyi (CFCM) de sonunda, Fransa gibi laik bir ülkede, İslami geleneklerin –İslam’ın dar görüşlü, muhafazakâr ve dışlayıcı meallerinin- Cumhuriyet önünde “gözden ırak” durmaktan başka bir şey yapamayacağını gördü.”
 
İlgili haber:
 
Almanya’da “Müslüman” Kimliği ve Homofobi
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret