12/09/2012 | Yazar: İdil Engindeniz

Fransız eşcinseller artık evlenip evlat edinebilecekler ama yine de tıbbi olarak desteklenen bir üreme yoluna başvuramayacaklar.

Fransa’da Eşcinseller Evlenebilecek ve Evlat Edinebilecekler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Fransa Adalet Bakanı Christine Taubira’nın yaptığı açıklamaya göre, Ekim ayında, Bakanlar Kurulu’nda sunulacak bir kanun tasarısı, Fransız eşcinsellere artık evlenme ve evlat edinme yolunu açacak ama eşcinseller yine de tıbbi olarak desteklenen bir üreme yoluna başvuramayacaklar.
 
Başkanlık kampanyası sırasında bu konu sosyalist aday François Hollande ile tasarıya karşı çıktığını açıklayan Nicolas Sarkozy’yi karşı karşıya getirmişti. Şu anki durumda, Fransız eşcinselleri sadece, 1999’da son sol hükümet tarafından kabul edilen ve «PACS» olarak adlandırılan basit bir medeni birliktelik hakkına sahip.
Adalet Bakanı, Katolik bir günlük gazete olan La Croix’nın 11 Eylül tarihli nüshasında yayınlanan söyleşisinde evliliğin etrafında örülen tüm felsefi ve antropolojik boyutların bilincinde olduklarını ama bütün bunların, eşitlik gereksinimine galebe gelmeyeceğini sandıklarını belirtti.
 
Christiane Taubira, bu tasarının “şu anda varolan evlilik, aile birliği kurma (evlat edinme) ve ebeveynlik haklarının tamamını aynı cinsiyete sahip insanlara da vereceğini” doğruladı. 
 
Taubira, “Böylelikle, evlat edinmeyi, şu anda yürürlükte olan çerçevenin aynısını kullanarak eşcinsel çiftlere de açacağız” diye ekledi.
Evlat edinme, bireysel ya da çift olarak gerçekleşebilmekte. Bu durumda, bir eşcinsel, birlikte yaşadığı kişinin biyolojik çocuğunu evlat edinebilecek. Evlat edinme şartları hali hazırda nasılsa o şekilde korunacak, yani idari bir onay ve adli bir karar alınması gerekecek.
 
Bakan’ın açıklamasına göre, “hükümet bu konunun önemini hafifsemiyor ve aldığı tutumun arkasında duruyor”
 
“Konunun sadece iki boyutu yok. Heteroseksüel bir çiftin, bir çocuğu eşcinsel bir çifte göre daha iyi yetiştireceğini, onun iyiliği için gerekli şartları daha fazla garanti edeceğini kim söyleyebilir?”
 
Bununla birlikte, Taubira “başkası için hamilelik”, “taşıyıcı annelik” gibi prosedürlerin yasallaştırılmayacağını belirtiyor ve “Seçim kampanyası boyunca, başkan bu konuda son derece açıktı” diye ekliyor.
 

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam