20/10/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Fransa’da bir mahkeme, interseks Fransız vatandaşının kimliğindeki "cinsiyeti" hanesinde, "nötr cinsiyet" ibaresini kullanabilmesine karar verdi.

Fransa’da ilk ‘nötr cinsiyet’ kimliği verildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fransa'da bir mahkeme, interseks Fransız vatandaşının kimliğindeki "cinsiyeti" hanesinde, "nötr cinsiyet" ibaresini kullanabilmesine karar verdi.

Tours şehrindeki idari mahkemeye başvuran 64 yaşındaki interseks Fransa vatandaşı, mahkeme kararı sonucu nüfus cüzdanına “nötr cinsiyet” yazdırdı.

Davacı interseks olduğunu ve bir "mikropenis"e sahip olduğu için kimlik kartına "erkek" olarak kayıtlı olduğunu söyledi.

Hayatının hiç bir bölümünde cinsiyet kimliğini ikili cinsiyet çerçevesinde tanımlamadığını, fiziksel olarak da kaslarının da gelişemediğini söyleyen 64 yaşındaki Fransız vatandaşı, cinsiyet kimliğini kadın veya erkek olarak tanımlamadığından mahkemeye başvurduğunu ifade etti.

Mahkemeden kimlik kartındaki "cinsiyet" hanesine "nötr cinsiyet" yazılması için müracaat eden 64 yaşındaki vatandaşa hak veren hakim mahkeme kararını Tours  şehrinin nüfus idaresine  gönderdi.

Almanya ilk olmuştu

Almanya, 2013’te çıkarılan bir yasayla iki cinsiyetin özelliklerini de taşıyan bebekleri kadın ya da erkek yerine üçüncü cins olarak kaydeden ya da cinsiyetini belirlememeyi kabul eden ilk Avrupa ülkesi oldu.

Alman pasaportlarına da, M ve F harfleriyle ifade edilen erkek ve kadın kategorilerinin yanısıra, interseksleri ifade eden X harfi eklendi.

Uygulamanın bir örneği de Nepal'de bulunuyor. Nepal, 2007 yılında anayasa mahkemesi tarafından alınan bir kararla kimliklere üçüncü cinsiyet seçeneğini ekledi.  

Avustralya hükümeti de 2011 yılında pasaportlara üçüncü cinsiyet seçeneği ekledi. Trans bireylere yönelik ayrımcılığın ve gümrük kapılarında yaşanan bürokratik karışıklıkların önlenmesi amacıyla kadın ve erkeğin yanına ‘belirsiz’ seçeneği de yer alıyor.

İnterseks nedir?

İnterseks dendiğinde tek bir kategoriden bahsedilmiyor. İnterseks bireyler ne tam olarak kadın, ne de tam olarak erkek olarak adlandırılmayan fiziksel, hormonal ya da genetik özelliklere sahip olabiliyorlar. Bu özellikler tıbbın belirlediği kadın ve erkeğin bir karışımı olabileceği gibi, bunların ikisine de benzemeyen bir yönde ortaya çıkabiliyor.

İnterseks kavramı söz konusu olduğunda pek çok kişinin aklına hermafrodit ya da çiftcinsiyetlilik çağrışımlarıyla yarısı kadın, yarısı erkek bir beden geliyor. Çünkü hayatın her alanında “safî kadın” ve “safî erkek”ten ibaret ikili bir cinsiyet dünyasında yaşadığımıza dair yanlış bir bilgiye maruz kalıyoruz. İnterseks aktivistlerinin mücadelesi ise cinsiyetin hacmi belli kutucuklar gibi değil de çok çeşitli, tıpkı bir ışık tayfı gibi pek çok rengi içinde barındıran bir çokluk olduğu hatırlatmasını yapıyor.

İnterseksler ve interseks aktivizmi hakkında daha fazla bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam