01/12/2009 | Yazar: Murat Çınar

Enzo Francone, İtalyan tarihinin ilk eşcinsel hakları eylemi (1972) olarak bilinen 'Fuori!' (Dışarı!) hareketinin kurucularındandı.  

Enzo Francone, İtalyan tarihinin ilk eşcinsel hakları eylemi (1972) olarak bilinen 'Fuori!' (Dışarı!) hareketinin kurucularındandı.
 
İtalya'nın en önemli LGBT hakları savunucuları ve eylemcilerinden olan Francone yaklaşık 5 ay önce yakalandığı kanser hastalığına 30 Kasım 2009 Pazartesi sabahın ilk saatlerinde yenik düştü.
 
4 Nisan 1972 yılında San Remo kentinde yapılan ve İtalyan tarihinin ilk eşcinsel hakları eylemi olarak bilinen 'Fuori!' hareketinin kurucularından, Devrimci Birleşik Eşcinsel Cephe'nin ilk üyelerinden ve Bazı Haklar Radikal Derneği saymanı Enzo Francone İtalya'da ve yurt dışındaki yıllar süren LGBTTQ hakları mücadelesinde ilginç, iddialı ve sürekli mücadelesi ile tanınıyordu.
 
Angelo Pezzana ve Enzo Cucco gibi hareketin ünlü simalarının yanında yer alan Enzo, 70’lerin sonuna doğru Sovyet rejimi sırasından Moskova'da ve Humeyni darbesinden kısa zaman sonra Tahran'da eşcinsellere uygulanan şiddeti ve ayrımcılığı protesto etmek için bireysel ve medyatik eylemlere imza atıp sayısız kez tutuklandı ve sınır dışı edildi.
 
Son yıllarda İtalya'da ve yurt dışında gerek paneller gerek kitlesel eylemler gerekse de siyasi ve partisel yollardan LGBT bireylere uygulanan ayrımcılığa ve şiddete karşı çalışmalarını sürdüren Enzo son yılların İtalya'da yapılan en büyük ve önemli Pride'ı olan Torino Gay Pride 2006 organizasyon komitesinde yer aldı.
 
Enzo Francone bugün (Salı) Torino Güney Mezarlığı'na defnedilecek.
 
“Cesaretiyle son 20 senedir kazanılmış mücadeleler için ve geri giden bir İtalya'da ilerici atılımlar yaptığından dolayı ona hepimiz borçluyuz.” (Gianni Farinetti - yazar)


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam