10/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Haber Türk’ten Saliha Çolak oldukça başarılı bir haberle Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ‘genel ahlâk’ tartışmasını ele alıyor.

Gasteler Bizi Söyler – 10 Ocak 2013 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Haber Türk’ten Saliha Çolak oldukça başarılı bir haberle Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun “genel ahlâk” tartışmasını ele alıyor.
 
Özel hayatın gizliliği ve konut dokunulmazlığı üzerinde “genel ahlâk” sınırlandırması yapılabilmesini savunan AKP ve MHP ile bu tanımın muğlâklığı ve tehlikelerine dikkat çeken CHP ve BDP sınırlamaya karşı çıktı.  
 
Haberde siyasî partilerin yanı sıra Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Kaos GL Derneği’nden Ali Erol’dan görüş alınması da konuyla ilgili örgütlerin taleplerini yansıtması açısından takdire şayan.
 
Özellikle translara yönelik, LGBT toplumunu hedef alan “genel ahlâk” ablukasının son örneğini Avcılar Meis Sitesinde yaşananlarda görebiliyoruz.
 
Haberde yer alan görüşlerden kısa kısa:
 
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü: Mahalle baskısının geldiği nokta “Anayasa baskısı” oluyor.
 
CHP Milletvekili /Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Rıza Tümen: Düşünün ki, birlikte yaşayan çifti komşusu ihbar ettiğinde genel ahlâka aykırı diye, polis gelse gelebilir.
 
Kaos GL, Ali Erol: Bu Anayasa’da kaldığı sürece cinsel yönelimi farklı kesimlere karşı kullanılacaktır.
 
BDP Milletvekili / Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ayla Akat: Düşünün, Batman’da yazın kahvenin önüne masa sandalye atılıyor. Kadınlar oranın önünden geçemiyor. Buna göre mi Anayasa yazacağız?
 
AK Parti / Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Yahya Akman: Genel ahlâk tanımının bu zamana kadar Anayasa’da bulunması sonucunda herhangi bir kısıtlama oldu mu?
 
MHP Milletvekili / Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Oktay Öztürk: İsteyen istediğini yaparsa keyfîlik ortaya çıkar. Toplumda disiplin düzen sağlanamaz.
 

AK Parti / Adalet Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ramazan Can: Genel ahlâk kriteri kaldırılırsa bazı hadiselerin önlenmesinde sıkıntılar olabilir.  


Etiketler: insan hakları
İstihdam