14/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

13 Ocak’ta Paris’te gerçekleşen evlilik eşitliği karşıtı dev eylemde Katolik ve Müslüman dernekleri bir arada yürüdü.

Gasteler Bizi Söyler – 14 Ocak 2013 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’de henüz toplumsal bir tartışma haline gelmese de başta ABD ve Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok yerinde hararetle tartışılan politik bir mesele var: Evlilik eşitliği. Yani, hayatlarını birleştirmek isteyenlerin birinin kadın, diğerinin erkek olması dayatmasının ortadan kalkması.
7 Kasım’da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın hükümeti evlilik eşitliğini ve eşcinsel çiftlerin evlat edinme haklarını onaylayan tasarıyı kabul etti.
 
Kararın ardından özellikle muhafazakârlar, ailenin yalnızca kadın ve erkek arasında olduğuna dair itirazlarda bulunarak referandum çağrısı yaptılar.
 
Hollande, geçen hafta dinî liderlerle yaptığı görüşmede seçim vaadi olan evlilik eşitliğini yasallaştırma planını 2013’te gerçekleştireceğini açık bir biçimde ortaya koydu.
 
Ne var ki, muhalefeti yumuşatmak adına tıbbî doğum desteğinden vazgeçebileceğinin sinyallerini verdi.
 
13 Ocak’ta Paris’te gerçekleşen evlilik eşitliği karşıtı dev eylemde Katolik ve Müslüman dernekleri bir arada yürüdü. Gösteriyi düzenleyenler 5 hızlı tren ve 900 otobüs ile insanları Paris civarındaki yerleşim birimlerinden başkente taşıdı.
 
BirGün: Fransızların yüzde 54’ünün evlilik eşitliğini, yüzde 48’ininse eşcinsellerin evlat edinme hakkını desteklediği bilgisini veriyor. +1
 
Milliyet: “Protestolara rağmen” hükümetin tasarıyı görüşeceğini belirterek tasarıya verilen desteği yansıtmıyor. -1
 
Taraf: “Fransa’da Müslümanlar ile sağcılar ilk kez birlikte yürüdü” başlığıyla çoğunlukla birbiriyle didişen bu iki grubun konu eşcinseller olduğunda nasıl uzlaştıklarına dikkat çekiyor. +1
 
Yeni Akit: Haberi nötr bir dille sunarak gösteriye dair bilgi veriyor. +1
 
Tasarının 29 Ocak’ta meclis genel kurulunda görüşülmesinden 2 gün önce 27 Ocak’ta bu kez tasarıyı destekleyenler bir gösteri yapacaklar.    

Etiketler: medya
nefret