03/03/2012 | Yazar: Erkan Altay

Ailem eşcinsel olduğumu bilmiyor dediğim halde, alay eder gibi gelişimini soracağız demek, resmen psikolojik işkence değil midir?

GATA’dan Eşcinsellere Yeni Psikolojik İşkence: ‘’Aile Görüşmesi’’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Önceki yıllarda askerlikten ‘çürük’  alarak muaf olmak isteyen eşcinsellerden istediği ilişki anında çekilmiş fotoğraflar nedeni ile eleştirilen TSK artık bu yöntemden vazgeçerken, türevini buldu.

‘Çürük’ raporu almak için eşcinsellerin de yaygın olarak sevk edildiği, Haydarpaşa GATA hastanesi, ‘Aile görüşmesi’ istiyor. Ailesine açık olmadığını çaresiz bir şekilde anlatmaya çalışan eşcinsellere ise,’’bir şey olmaz, küçüklükten itibaren ‘gelişimini’ soracağız.’’ Deniliyor

 Eşcinsellere yönelik tutumu nedeni ile eleştirilen askeri hastanelerden GATA eşcinselleri  psikolojik olarak kıskaca almaya devam ediyor. Önceki gün  rapor almak için Haydarpaşa  GATA’ ya(Gülhane Askeri Tıp Akademisi) başvuran E.A.(25) yaşadıklarını anlattı:

‘’2 gündür akşamlara kadar oradan oraya sevk alıp durdum, sonunda Haydarpaşa’ya yönlendirildim. Sonrasında  kadın  doktorun önüne çıktım. Yan masada da erkek doktor diğer  kişileri muayene ediyordu. ‘Ne zamandan beri böyle  hissediyorsun’, ‘kadın olmak istiyor musun?’ gibi klasik, beklediğim sorulara cevap verdim. Aile görüşmesi istendi, aileme açık olmadığımı söyledim,  doktor fazla üstelemedi. Dernek üyeliklerimin ve eşcinsel haber sitelerindeki ve dergilerindeki yazılarımın, söyleşilerimin de yeterli olabileceğini söyledi. Ben de tamam deyip, 2. günkü görüşmeye dökümanlarımı da getirdim. Bu arada psikoloji testlerini de yaptım.

Ertesi günkü görüşme uzman doktorla oluyormuş. Sabah 9’dan akşam 15.30’e kadar gelmedi toplantısı varmış. Geldikten sonra, girdim yanına, önceki gün kadın doktorun yanında diğer kişileri  muayene eden erkek doktor da vardı,  getirdiğim dökümanlara göz ucu ile bile bakılmadı. Ben yazılarımdan, söyleşilerimden, Aliye Kavaf dönemindeki mücadelelerimi belgeleri ile kanıtlayabileceğimden bahsederken laf ağzıma tıkıldı, onları kurulda gösterirsin dendi ve aile görüşmesi istendi. (Herhalde zamanında, eşcinsellerin anal ilişki halindeki fotoğraflarını istedikleri iddiları çok hassaslaştırdı, yazıya bile bakamaz oldular). Aileme açık değilim, bu belgeler de yeterli olmalı deyince,uzman doktor, kendisinin buna karar vereceğini vurguladı ve saygısız bir tavırla konuşarak aile görüşmesi istediğini yineledi.. Aileme açık değilim diyerek tekrarlayınca  da, 'Bir şey olmaz, gelişimini sormamız lazım.' diyerek, kurul için gün verilmesini ve aile görüşü yapılmasına karar verdi.O gün rapor almaya gelen diğer eşcinsellerden de aynı şekilde aile görüşmesi istedi.''

Aile görüşmesinin yeni bir yıldırma politikası olduğuna vurgu yapan E.A,''Kurul için Nisanın sonuna gün verildi ve o zamana kadar aile görüşmesi yapmam gerektiği söylenerek, laflar ağzıma tıkanarak, kapı dışarı edilmem bir oldu. Ailem eşcinsel olduğumu bilmiyor dediğim halde, alay eder gibi gelişimini soracağız demek,  resmen psikolojik işkence değil midir? Hele ki, 3 parmak kalınlığında eşcinsellik üzerine tümü yayınlanmış haber, söyleşi  ve  yazı götürdüğüm halde, ben bunu sadece kötü niyet olarak adlandırabilirim…’’ diye sözlerine devam etti. 

 


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam